Hadd lobogjon a hajunk-a bukósisak

A válasz elsőre egyszerűnek tűnik: A bukósisak megvédi a fejet, ha biciklizés közben elesnénk. De vannak ezzel ellentétes vélemények is.

Egy független szervezet, a Közlekedéskutatási Laboratórium (TRL) adatai alapján a kórházban kezelt kerékpárosok 40%-a szenvedett fejsérülést. A TRL kutatásai bebizonyították, hogy a bukósisak hatékony védelmet nyújt a súlyos koponya- és agysérülések ellen, különösen akkor, ha a balesetben nem szerepel gépjármű.

A felmérésből az is kiderült, hogy a halálesetek 10-16%-át meg lehetett volna előzni a megfelelő bukósisakok használatával. Egy brit, ausztrál és amerikai közös kutatás eredményei szerint a kerékpáros bukósisakok akár 88%-kal csökkenthetik a súlyos fej-és agysérülések kockázatát.

bukósisak

De a bukósisak sem nyújt védelmet minden sérülés ellen, mondja a bukósisakot ellenző lobbi. Ha egy 65 km/h-val közlekedő autó elüt egy kerékpárost, akkor a sisak semmilyen védelmet nem nyújt, mondta Colin Shieff, a londoni Royal Free Kórház idegsebésze, de ha az ütközés után a fej becsapódik az aszfaltba, akkor derül ki igazán, hogy milyen hasznos lehet a bukósisak.

„Mi sem vagyunk kifejezetten a bukósisak használata ellen, csak éppen úgy gondoljuk, hogy sokan túlbecsülik a sisak hatékonyságát, és szerintünk bizonyos esetekben kifejezetten kontraproduktív lehet”, mondta Roger Geffen, a CTC brit kerékpáros egyesület kampányvezetője.

Ha sisak használata nélkül valaki beüti a fejét, az lehet, hogy megússza néhány mélyebb horzsolással és felületi sérüléssel, de a sisakban a fej könnyen visszapattanhat és elfordulhat, és emiatt kitekeredhet a nyak, ami sokkal súlyosabb sérülésekhez vezethet, mondta Geffen. Geffenék állításával szemben a TRL 2009-es kutatása nem talált rá semmiféle bizonyítékot, hogy a bukósisak használata megnövelné a kifordulásos fejsérülések kockázatát.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.