Génváltoztató mozgás!

Egy új kutatás szerint már egy rövid edzés is képes oly módon megváltoztatni a génjeinket, hogy ennek következtében erősebbé válunk.

A svéd Karolinska Intézet kutatói férfiak és nők izmaiban lévő géneket vizsgáltak egy húszperces kondigépes edzés előtt és után. A mozgást követően kémiai változások következtek be a génekben, és megnövekedett e gének kifejeződése. Más szóval, a mozgás segített „bekapcsolni” ezeket a géneket.

Amikor a kutatók Petri-csészében összehúzódásra késztették az izmokat, a DNS hasonló változásait tapasztalták. Ezek a változások azonnal a testmozgás után következtek be, ami végül átprogramozza sejtjeinket, hogy azok erősebb izmokat és nagyobb kitartást biztosítsanak számunkra.

séta

„Izmaink alkalmazkodnak ahhoz, amit teszünk” – magyarázta a kutatás vezetője, Juleen Zierath. „Ha nem használjuk őket, elveszítjük, és ez az egyik olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy ez megtörténjen.”

Szerencsére azok számára is van remény, akik nem szívesen izzadnak a konditeremben. Amikor a kutatók koffeinnek tették ki a kísérleti patkányok izomsejtjeit, a génekben hasonló változásokat tapasztaltak, mint testmozgás után. A koffein valamiképpen utánozza a mozgás hatásait azáltal, hogy megnöveli a sejteken belül a kalcium szintjét. A kutatók ennek ellenére senkinek sem ajánlják, hogy testedzés helyett fogyasszon inkább kávét.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.