Fordítsd hasznodra a saját súlyodat!

Léteznek mozgásformák – nem is kevés -, amelyekhez a saját testünk erejét kell használnunk, ha formálódni, izmosodni akarunk. Melyek ezek?

Manapság a legfontosabb elvárás egy sporttal szemben az, hogy lehetőleg egyszerre erősítsen és formáljon, illetve a lelket is nyugtassa.

Alapjában mindegyik mozgásról elmondható, hogy kikapcsolja az embert és feldobja, vannak azonban olyanok, melyekhez csak a saját testünk súlyát és erejét használjuk az edzéshez. Többségük mindkét elvárásnak megfelel: erősít és izmosít, formál is.

Futás

Kezdjük talán a legegyszerűbbel. A futás minden formája csak a saját súlyunkat használja. Ezt kell hordoznunk, továbbvinnünk, a lábak hajtanak. A leggyorsabb és leghatékonyabb kalóriaégető mozgás, a lábakon pedig formálódik az izom, szépül a vádli. A futás adagot csak türelmesen és fokozatosan szabad emelni. Az aerob kapacitás már az elején javul, nő a keringési rendszer hatékonysága. Szemmel nem látható változások már ekkor történnek a testben, például megnő a szív, mert ez dolgozik a legkeményebben. Tehát egy összehúzódással a szív már több vért képes pumpálni, ezzel csökken a pulzus. A nagyobb vérmennyiség következtében a dolgozó izmok hamarabb jutnak glükózhoz, hatékonyabb lesz a zsírbontás.

Fotó: 123rf.com

Úszás

Az úszás során a ritmusos tempózás légzésszabályozással párosul: nagy edzésnek van kitéve a légzőszerv. Az úszás során dolgozik az összes izom. Egyformán nagy terhelés irányul a felső és alsó testfélre. Dinamikus, izotóniás terhelés ez, kell hozzá a megfelelő izomtónus és a tartóizmok munkája. Az úszás során a hát- és a hasizomzat is fejlődik, a csípő, a comb megfeszül. Nagyon hatékony erősítés és formálódás, ráadásul kedvezően befolyásolja a szív- és érrendszer, a légzőrendszer, az anyagcsere működését. Az úszók szellemi teljesítménye is kiemelkedő.

Jóga

A legjobban talán a jóga példázza, hogyan használhatjuk a saját testsúlyunkat különböző erősítő, nyújtó gyakorlatok végrehajtására. A jóga órák során végigcsinált ászanákhoz energiára és fizikai mozgásra van szükség, közben fejlesztik az egyensúlyérzéket is. Talán hihetetlennek hangzik, de néhány ászana elvégzése annyit jelent, mintha egy hosszabb konditermi edzésen lennénk túl, vagy egy órát futottunk volna. Az állóképesség javul, az izomzat erősödik és formálódik. Heti három, csupán fél óra-40 perces jógázás is segít abban, hogy jobb legyen a közérzetünk. Elég hozzá a közepesen intenzív mozgás is.

Pilates

A jógához hasonlóan nem egy ugrálós, futkározós sportról van szó, sokan kedvelik azonban a Pilates-t. German Joseph Pilates annak idején azért fejlesztette ki ezt a mozgásformát, hogy embereket gyógyítson vele. Olyanokat, akik hosszú ideig ágyhoz voltak kötve. A Pilates ugyancsak saját testsúlyunk segítségével, erőlködés nélkül erősíti, formálja, nyújtja a testet. Minden izom erősödik, és közben relaxálunk, tehát a lelket is nyugtatja. A mozgások lassúak, de kiválóan erősítenek. Hatékony mozgás, mely az ízületeket sem terheli. Javul a testtartás és szépülnek a vonalak.

TRX

A TRX egy olyan mozgás, amelyben egy hinta tartószerkezetére emlékeztető szer segítségével saját súlyukat emelik és tartják meg az edzés résztvevői: ezen lógnak a gurtnik, a sportolók pedig egymással szemben végzik a feladatokat. Minden izom feszül, nem kis megerőltetést jelent saját súlyunk megtartása. Kézilabdások, vízilabdások, labdarúgók is használják ezt a típusú edzést. A hétköznapi életben is gyakori feladatokat kapnak a mozgás óra résztvevői. A TRX megtalálható a gyógytornától kezdve az élsporton át a testépítésig, a jógában és a Pilatesben is. Az „alvó” izomrostokat is megmozgatja.

Forrás: RTL Klub


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.