Fókuszban a nyári kikapcsolódás egyik gyöngyszeme, a flip-flop

Nyári hőségben a strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi (flip- flop) papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak, orvosszakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnámi papucsot húzni.

NYŰZSGŐ BAKTÉRIUMOK ÉS FOKOZOTT SEBFERTŐZÉS VESZÉLY

Egy amerikai tanulmány szerint a városban is hordott vietnámi papucs közel 18.000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureus- t és más, fekáliából származó kórokozót is. Dr. Hargitai Gergely szerint a Staphylococcus aureus az emberek 25- 30%- ánál megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip- flop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Tipp: A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben klórhexidin fertőtlenítő szerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással, illetve az utcán is viselt – gumi – strandpapucs rendszeres, valamilyen fertőtlenítő folyadékkal történő lemosásával csökkenthetjük a sebfertőzés kockázatát, és ha már kisebesedett a lábunk, akkor egy pár napig más lábbelit viseljünk, ne azt, ami feltörte a lábunkat.

KAPASZKODÓ LÁBUJJAK NYOMÁN BÜTYKÖK ÉS KALAPÁCSUJJ
Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve és – a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló – „sarat” alkotva, ki ne csússzon a papucsból. „Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flip- flopot viselve a ‘kapaszkodó’ lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai láb- deformitások fokozódhatnak” – hangsúlyozza Hargitai doktor.

lab

Tipp: Éjjel az alváshoz viseljünk bütyökkorrigálót, ún. hallux valgus korrigáló eszközt, amely minden gyógyászati segédeszköz boltban kapható, s amelynek viselésével mérsékelhetjük a bütyök térhódítását. A sín hatására az öregujj csontjai az éjszaka folyamán normál helyzetbe kerülnek.

HÓLYAGOCSKÁK A LÁBUJJAK KÖZÖTT
Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre- hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve. „Idővel kisebb- nagyobb felületes sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet” – figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Tipp: A fájdalmatlan, kis vízhólyagokkal nem kell semmit sem csinálni, egy idő után maguktól felszívódnak (kivéve, ha továbbra is ugyanazt a papucsot hordjuk, így érdemes néhány napra cipőt váltani). A nagyobb, fájdalmasabb hólyagok egy steril tűvel kiszúrhatók, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, az elvált bőrt azonban ne távolítsuk el, csak mikor már az alsóbb réteg is regenerálódott. A vízhólyag felszúrásakor finoman préseljük ki az összes folyadékot belőle, majd ragasszuk le, ezzel megakadályozva az újbóli kialakulást.

HOSSZANTI BOLTOZAT- SÜLLYEDÉS, ISMERTEBB NEVÉN LÚDTALP
A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a „plantaris fascia”, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése Hargitai doktor szerint gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Tipp: Ez csak megfelelő lábbeli viselésével kerülhető el. Az ideális sarokmagasság 3- 4 cm, a lábbelinek pedig a sarkat meg kellene támasztania legalább egy sarokpánttal. Ezen a kritériumoknak a flip- flop papucs sajnos egyáltalán nem tesz eleget.

yw6xm18a1

SAROKFÁJDALOM
Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25- szorosa, futáskor pedig a 2,75- szorosa nehezedik lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik. „A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított „ütések” szintén panaszok forrása lehet, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén – magyarázza ortopédus szakértőnk. A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a már említett plantaris fascia gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként”

Tipp: Esténként hazatérve tornáztassuk meg lábujjainkat, vegyünk egy pihentető lábfürdőt, és utána lehetőleg ne lógassuk, hanem inkább támasszuk fel, pihentessük. Legjobb a párunktól kapott pár perces finom talpmasszázs lenne.

A BOKA FÖLÖTT…
A lábtámasz hiányából eredően teljesen megváltozik a járásunk. Egy nemrég publikált tanulmány szerint flip- flopban az emberek kisebb lépéseket tesznek, és másképp rakják le a lábukat, mint egy rendes pár cipőben, ami hosszú távon boka-, térd-, derék- és hátproblémákat idézhet elő.

Tipp: Ha tehetjük, füves, kavicsos felületen, homokban járjunk mezít¬láb, mivel a talaj egyenetlenségei folyamatos alkalmazkodásra kényszerítik lábunkat, ezáltal erősödnek a talpi, és láb¬szárizmok, ami segíti a láb egészségének fenntartását.

A kényelmes és megfelelő támasztású lábbeli viselése tehát KIEMELTEN FONTOS, hiszen a két lábunk viszi a teljes testsúlyunkat!

HA MÁR ÉG A TALPUNK ÉS FÁJ A SARKUNK: A talpi fascia gyulladásáról, más néven plantar fasciitis- ről
A talpi fascia egy ín a talpon, ami a sarokcsont felől legyező formában fut a lábujjak felé – ez adja a lábfej boltozatos formáját. Ha gyakori feszítésnek van kitéve – például álló munka, nem megfelelő cipő(!!) vagy túlsúly esetén -,  a sarokcsonton tapadó rész begyullad, és bizony fájni kezd. Ugyan a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, ezen gyulladás következtében a fájdalom a talp közepén is felléphet, súlyosabb esetekben a talp be is dagadhat. „A gyógyítást nem szabad halogatni, mert minden lépéstől romlik a talp állapota. Az elhanyagolt gyulladás következménye sarokcsontkinövés lehet, ami a röntgenfelvételeken is jól kirajzolódik. A saroksarkantyú nem a probléma forrása, hanem a következménye: a sarok- és a talpfájdalom tehát szorosan összefügg egymással” – hangsúlyozza a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédus szakértője.

Sokáig nem volt hatékony módszer a gyógyításukra, mostanáig. Az ún. lökéshullám terápia segít a talpfájás tüneteinek enyhítésében és a gyógyításban, németországi klinikai vizsgálatok is bizonyítják a terápia gyógyító erejét. Hargitai doktor állítja, a több éves tapasztalat alapján a gyógyulás esélye 80% egy 2- 3 hetes, mindössze 4- 5 alkalomból álló kezelés sorozat esetén. A lökéshullám terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsont fájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A kezelések rövid ideig tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető, mert a kezelés sorozat a sarok fájdalom okát szünteti meg, nem a tüneteket kezeli ideig-óráig.

Ha szeretnénk újra talpfájás nélkül élni, sportolni, és mindezt gyógyszeres kezelés, injekciók és sebészi beavatkozás nélkül, úgy érdemes tenni egy próbát, hogy ne égjen talpunk alatt a talaj.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.