Fogyás és hízás – Nagyobb a kalóriaégetés szervezetünkben este?

Ha súlygyarapodásról van szó, fontos, mit eszünk ilyenkor

Bizonyára nem először halljuk, hogy sokat számít, mit eszünk este. Egy új tanulmány rámutat: az is lényeges, hogy mit – ugyanis a kalóriaégetés nagyobb mértékű este, mint a nap kezdetén.

Mindez a fogyás és hízás szempontjából is fontos.

Igencsak lényeges, mit és mikor fogyasztunk este – hívja fel a figyelmet egy új tanulmány, mely arra kíván rámutatni, hogy az emberek nagyobb mértékű kalóriaelégetésére képesek este, mint a nap elején.

Az eredmények egy 3 hetes tanulmányon alapulnak, mely során a kutatók 7 nő és férfi anyagcsere-változásait követték nyomon egy nap folyamán. Minden étel-bevitelt ellenőriztek, s minden résztvevő tartózkodott a kalóriaégetést elősegítő tevékenységektől.

„Kiderült, hogy amikor az alanyok nyugalmi állapotban voltak, az általuk elégetett energiamennyiség változott a napszakok során – mondta el Jeanne Duffy, a tanulmány szerzője. – Egész pontosan, 10 százalékkal nagyobb kalóriaégetés történt késő délután és kora este, összehasonlítva a kora reggeli órákkal, még akkor is, ha egész nap ugyanazt a dolgot csinálták.”

kaloria

A bostoni Brigham és Női Kórház idegtudósa, aki az alvási és a cirkadián rendellenességek szakértője is, hozzátette: mindennek a pontos okát nem ismerik, a tanulmány sem adott rá magyarázatot. „Lehetséges, hogy ez egy módszer a test számára az energia konzerválására, azzal, hogy kevesebbet igényel, mint napközben.”

A tanulmányban résztvevő felnőttek 38-69 év közötti, egészséges emberek voltak. Nem küzdöttek álmatlansággal és krónikus egészségügyi állapottól sem szenvedtek. Nem dohányoztak, nem volt jellemző rájuk a nagy mennyiségű kávé fogyasztása és az sem, hogy rendszeresen szedtek volna valamilyen vényre felírt vagy anélkül kapható gyógyszert.

Mindannyiukat arra kérték, hogy egy szobában töltsék el napjukat, amelyet nem értek különösebb ingerek: óra, internet, telefon nem volt, de ablakok sem.

A három hét során az alanyok aszerint feküdtek és keltek, ahogyan elvárták tőlük – s minden nap kicsit eltolták ezt az időpontot számukra, elérve azt, mintha egyszer az egész bolygót körbekerülték volna.

A táplálékokat ellenőrizték és a kalóriaégetésre szolgáló edzés nem volt megengedett – így a kutatók tudták elemezni az anyagcsere-mintázatokat az étkezési, alvási és aktivitási szokásoktól mentesen.

A végén arra jutottak, hogy a kalóriaégetés a testben a reggeli órákban a legalacsonyabb és délután, illetve este a legmagasabb. Hogy mindez ugyanígy maradt volna-e, ha a testmozgás engedélyezett, nyitott kérdés – mondta Jeanne Duffy.

„Megállapításaink alapján elmondható, hogy bármilyen rendszertelenség az étkezési és alvási szokások terén hajlamossá tesz bennünket a hízásra – magyarázta. – Ez arra is rávilágít, miért jellemzőbb a hízás a váltott műszakban dolgozó embereknél.”

Mindez persze arra is rámutat, hogyan kerülhető el a hízás és segíthető elő a fogyás.

A legjobb megoldás a rendszeresség betartása a fekvés és ébredés idejét illetően. Vagyis a legjobb, ha minden nap ugyanakkor kelünk és térünk aludni. Ugyanez igaz az étkezésre is: fogyasszuk ételeinket nagyjából mindig a nap ugyanazon időszakában. „Ez biztosítja, hogy a belső ritmusunkat arra késztessük: optimálisan reagáljon az élelemre” – mondta el a szakember.

Lona Sandon, a Dallas-i Southwestern Medical Center Egészségtudományi Iskola klinikai táplálkozási osztályának programigazgatója ugyanakkor megjegyezte: a megállapítások valószínűleg nem segítenek azoknak, akik szeretnék elérni a fogyást. Véleménye szerint újdonságot számukra nem mondtak, mivel azt eddig is tanácsolták a fogyásra vágyóknak, hogy egyenek többet korábban és kevesebbet estefelé. „A testmozgás a nap bármely szakaszában előnyös. A kalóriaégetés pedig nagyobb mértékű lesz szándékos mozgással, mint amit a természetes cirkadián ritmusok miatt érhető el az anyagcsere sebességének enyhe növekedésével” – tette hozzá.

A tanulmányt a Current Biology szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.