Foci után tej

Az iskolai testnevelés órák után tejet kellene a gyerekeknek adni, mivel jobban oltja a szomjukat, mint a víz vagy a sportitalok – állítják a tudósok.

A kanadai McMaster Egyetem tudósai szerint a tej sokkal hatékonyabban oltja a gyerekek szomját sportolás után, mint a víz vagy akár a sportitalok. A tanulmányba 8-10 év közötti gyerekeket vontak be, akiknek egy légkondicionált helyiségben kellett sportolniuk, miközben gondoskodtak a folyadékpótlásukról is.

"A gyerekek kiszáradnak az edzés alatt, ezért fontos, hogy pótolják az elvesztett folyadékot, különösen akkor, ha hosszabb ideig sportolnak. A tej jobb, mint a víz vagy egy sportital, mivel kiváló minőségű fehérjét, szénhidrátot, kalciumot és elektrolitokat tartalmaz"– mondta Brian Timmons, a kutatás vezetője.

A tej ezen kívül segít pótolni a verejtékezés során elvesztett sót is, valamint kiválóan hidratál. A gyerekeknek az izomnövekedés miatt ráadásul szükségük van a tejben lévő fehérjékre, amihez más sportitalok fogyasztása során nem juthatnak hozzá.

yn9vlh3k1

A sportolás alatti folyadékpótlásról egyébként a gyerekek és a felnőttek is gyakran megfeledkeznek. Ha az első edzést egy második is követi, akkor a szervezet már eleve egy "hidratációs hátránnyal" indul, ami fokozza a szívfrekvenciát és megemeli a testhőmérsékletet, ami hőguta kialakulásához is vezethet. Emellett a nem megfelelő folyadékpótlás akár 15 százalékos teljesítményromlást is eredményezhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.