Ficamok fajtái és kezelése

Az óvatlan mozdulat eredményei a ficamok, vagy rándulások. Hogyan kezelhetőek a végtagot ért sérülések?

A nyári aktív életvitel során egy-egy rossz mozdulat is elegendő, hogy a végtag ízületei megsérüljenek. Ficam vagy rándulás esetén mielőbb érdemes a baleseti ügyeletet felkeresni, mert a mérhetetlen fájdalom mellett a végtag teljes gyógyulása érdekében szükséges a gyors ellátás.

Részleges vagy teljes

Luxatio, vagy a köznyelv által használt ficam leggyakrabban külső fizikai behatás következtében alakul ki, melyet lüktető fájdalom követ, különösen a testrész mozgatásakor. Valójában az ízületet alkotó ízületi tok és a benne elhelyezkedő szalagok sérülnek. Abban az esetben, ha a tok nem nyílik szét, részleges ficamról beszélünk. Ilyenkor a tokban elhelyezkedő szalagok megnyúlnak, mivel az ízületet alkotó fej és vápa eltávolodik egymástól. Teljes ficam akkor következik be, ha a balesetet követően a porcfelszínek elmozdulnak, és a tok kinyílik. A ficam súlyossága függ attól, melyik ízületet éri a behatás.

Fotó: 123rf.com

Ficamok fajtái

A testben található ízületek helytelen mozgás következtében kificamodhatnak. Többnyire az ujj, a könyök, a váll, a csípő, a térd, illetve a boka sérül meg ezeknél a baleseteknél. Fontos megjegyezni, hogy csak az orvosi vizsgálatokat követően kezdődhet meg a problémás terület ellátása. Amennyiben szemmel látható az ízület felszínén az elmozdulás, abban az esetben is szigorúan tilos laikusként helyre tenni a ficamot, mivel a nem megfelelő mozdulat a hatalmas fájdalom mellett eret, ideget sérthet.

Tünetek és kezelés

A teljes ficam esetében többnyire szemmel látható a sérülés a vápa és a fej helytelen állapot miatt. Emellett a hajlat megduzzad, és mozgatással erősödő fájdalom jelentkezik, súlyosabb esetekben a megszokott mozgás korlátozódik, vagy teljesen lehetetlenné válik. Röntgen, illetve szakorvosi vizsgálat után gipszelésre, vagy operációra is sor kerülhet az ízület helyreállítása érdekében.

Fotó: 123rf.com

Rándul és szakad a szalag

A rándulás és a ficam között a legnagyobb különbség, hogy előbbi esetében a fej és a vápa nem mozdul el, így a csontvégek érintetlenek maradnak, viszont az ízületi tok és szalag megnyúlik. Akárcsak a ficamnál, szintén jelentkezik a fájdalom, duzzanat, illetve vérömleny is kialakulhat a sérült résznél. Az orvosi vizsgálatok rándulás esetén sem maradhatnak el. A fizikai vizsgálatok, illetve a röntgen után válik biztossá, hogy részleges, vagy teljes szalagszakadás történt-e.

Forrás: Budai Egészségközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.