Fibromyalgia – a mozgásiszonyt kiváltó betegség

A testmozgás súlyosbíthatja a betegség tüneteit, de az egyik leghatékonyabb módja is lehet a tünetek enyhítésének.

A fibromyalgiában szenvedő emberek számára eredményes lehet a hidroterápia, azaz a víz alatti speciális torna – olvasható a The Guardianon. A fibromyalgia egy krónikus állapot, amely kiterjedt izomfájdalmat és érzékenységet okoz. Gyakran kíséri fáradtság, megváltozott alvás, kognitív zavarok és érzelmi stressz. Általában középkorúaknál alakul ki, és több nőt érint, mint férfit. Ausztráliában a fibromyalgia a lakosság 2-5 százalékát érinti. Oka ismeretlen, általában a központi idegrendszer zavarához kötik.

Foto:pixabay.com

Mozgással gyógyítják

A betegségben szenvedő iszonyodik a mozgás gondolatától. Állapota gyakran gyenge és dekondicionált izmokhoz vezet, amely akár a mindennapi tevékenységek elvégzésében is kihívást jelent számára. Sok fibromyalgiás ember attól tart, hogy a testmozgása súlyosbítja a fájdalmat. Nem ritka, hogy a betegek több edzés utáni fájdalmat és fáradtságot tapasztalnak, amikor először kezdenek el edzeni. Kutatások azonban kimutatták, hogy a testmozgás enyhítheti a tüneteket. A testmozgás a hangulatot és a rugalmasságot is fokozhatja. Sok fibromyalgiás ember tapasztalja a kontrollvesztést, a testmozgás ezt visszaadja a saját kezükbe.

Az úszás karizmot és az agyat is fejleszti

A betegek számára a meleg medencében végzett gyakorlatok ugyanakkor többféle előnnyel is járhatnak. A víz felhajtóereje enyhíti az ízületekre nehezedő feszültséget, a meleg pedig segít a feszes izmok ellazulásában. A hidroterápiás medencében végzett kíméletes vízi edzés – általában 34 Celsius-fokos hőmérsékleten – csökkentheti a merevséget és enyhítheti az izomgörcsöket, ami nagyobb rugalmasságot és mozgástartományt eredményez.

uszas

Foto:pixabay.com

A fibromyalgia diagnosztizálását meglehetősen nehézzé teszik, hogy nagyon sok egyéb betegség kísérheti, a tünetei pedig igen sokfélék lehetnek. A betegség diagnosztizálásához két fontos kritériumnak kell teljesülnie: az egyik az egész testre kiterjedő, legalább három hónapja tartó fájdalom; a másik pedig, hogy a testen különösen érzékeny, fájdalmas pontokat lehessen meghatározni.

 

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.