Fejlődőben a fitnesz-eszköz– azonosítható lesz vele az influenza?

Mi a Fitbit és mit érhet el?

A pulzusszámot is mérő, hordozható aktivitásmonitorok a jövőben akár figyelmeztethetik is az embereket, hogy esetleg olyan betegségben szenvednek, mint az influenza.

Napjainkban már léteznek olyan aktivitásmonitorok, melyek a szívverést is képesek mérni – s a jövőben talán figyelmeztethetik az embert arra, hogy elkapott egy fertőzést.

Az orvosok régóta tudják, hogy a magasabb nyugalmi pulzusszám – ami azt jelenti, hányszor dobban a szív percenként, miközben az ember ül vagy alszik – annak a jele lehet, hogy a szervezet immunrendszere harcra készül.

Persze, a pulzusszám esetében személyenként változó lehet, mi a normális.

„Ha egy doktor előtt ülünk, s a szívverésünk értéke 60 és 100 között van, ő nem aggódik, ez a normális értéken belül van a népességet tekintve – mondta Steven Steinhubl orvos, kardiológus, a La Jolla-i Scripps Research Translational Institute intézet digitális egészségügyi részlegének vezetője. – Ugyanakkor, ha mi tudjuk, hogy nyugalmi pulzusszámunk általában 60, majd azzal érkezünk az orvoshoz, hogy az most 68 vagy 72, természetesen feltűnik, hogy ez szokatlan, s talán annak a jele, hogy valami történik. Valami nem olyan, mint korábban.”

A Scripps kutatói kíváncsi voltak, felhasználható-e a Fitbit képessége arra, hogy nyomon kövesse mind a pulzusszámot, mind az aktivitást, s megtanulja, mikor lesz beteg az emberek egy nagyobb csoportja – például influenzaszezonban. Tanulmányukat a The Lancet Digital Health szaklap közölte.

Hogyan csinálták?

A kutatók ötletükkel a Fitbithez fordultak, a vállalat pedig hozzáférést biztosított számukra 200 ezer Fitbit felhasználó 2 éven át gyűlő, 2016 és 2018 között képződött adataihoz.

A legmagasabb számban Kalifornia, Texas, New York, Illinois és Pennsylvania területén használták az eszközt. Az adatok megsemmisítették a személyes azonosító információkat, így azokat nem lehetett visszakeresni egy adott emberre. A kutatók azoknak az adatait nem vették számításba, akik hosszabb ideig nem alkalmazták Fitbit eszközüket.

A Fitbit akkor méri a nyugalmi pulzusszámot, ha a személy meghatározott ideig – például 5 percig – nem mozog. A tudósok ezeket az információkat összevetették az alvási adatokkal. Arra számítottak, hogy átlagnál magasabb nyugalmi pulzussal rendelkező ember, aki a szokottnál jobban alszik, influenza jeleit mutathatja. Összehasonlították a Fitbittel mért „influenza” eseteket a CDC által jelentett influenza-szerű betegségekkel, melyeket az egyes államokban rögzítettek két influenzaszezonban. Az eredmény: valóban nagy volt a hasonlóság.

Vagyis, a tudósok által felállított matematikai modell a jelek szerint képes azonosítani a magasabb influenza-aktivitást ugyanabban az időben, amikor az a Földön történt, vagy röviddel azután.  Ám nem igazán jó a korai figyelmeztetés terén, hogy a járvány kitörhet. A kutatók úgy gondolják, lehetséges, hogy az olyan fertőzések, mint az influenza, több napra vagy akár hetekre növelik az ember pulzusát.

A Fitbit figyelmeztető rendszere nem tökéletes. Képes megmondani, ha valami nem jó egy adott személy nyugalmi pulzusa kapcsán, ám azt nem igazán tudja, hogy miért. Minden esetben jobb, ha orvossal nézetjük meg magunkat.

A tanulmány kimutatta ugyanakkor, hogy a fitnesz-követők segíthetnek kiemelni a betegség jeleit, vagyis elkülöníteni azokat a lényegtelen információktól. Az Apple Watch például szintén nyomon követi a pulzusszámot, s jelzi a szabálytalant, amely pitvarfibrillációra utalhat. A szakemberek szerint ezek az eszközök még mindig több jót tesznek, mint amennyit ártanak – s természetesen további fejlesztés alatt állnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.