Fáradt? Mozogjon egy kicsit!

A tévé előtt heverészők, akik arra panaszkodnak, hogy fáradtak, könnyen orvosolhatják problémájukat egy kis testmozgással.

A Georgiai Egyetem csapata felfedezte, hogy a rendszeres, nem túl intenzív testedzés, mint pl. a séta 20 %-kal is megemelheti az energiaszintet, és 65 %-kal csökkentheti a kimerültséget.

,,Túl gyakran hisszük azt, hogy egy könnyű kis edzés kimerít, főleg, ha a tünetek viszonylag hamar jelentkeznek.” – jelentette ki Tim Puetz, a tanulmány egyik szerzője. ,,Ezzel szemben kimutattuk, hogy a rendszeres mozgás energiával tölt el bennünket, különösen az ülő életmódot folytatók esetében.”

A Puetz és Patrick O’Connor által vezetett csapat 36 olyan embert vizsgált, akik nem mozogtak rendszeresen, és mégis kimerültségre panaszkodtak. Három csoportra osztották őket: egy részük hat héten át, háromszor egy héten 20 percen át szobabiciklizett, másik részük tetszésük szerinti mozgást végzett ugyanennyi ideig, a harmadik csoport nem végzett semmilyen testedzést.

A testmozgást végző két csoport tagjainak energiaszintje 20 %-kal növekedett a nem mozgó csoportéhoz képest. Az eredményekről a Psychotherapy and Psychosomatics folyóiratban számoltak be.

mozgás

Legnagyobb meglepetésükre a könnyebb testedzést végzők kimerültsége kedvezőbben változott, mint azoknál, akik keményebben edzettek. ,,Lehet, hogy az intenzívebb mozgás már túl sok azoknak, akik eleve kimerültek, és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé fejlődnek.” – nyilatkozta O’Connor.

,,Sok ember dolgozik túl sokat, és nem alszik eleget. A testmozgás egy módja annak, hogy energikusabbnak érezzék magukat. Van tudományos alapja, és előnyösebb is, mint mondjuk a kávé vagy az energiaital.”

Sok tanulmány kimutatta, hogy a testedzés növeli az energiaszintet. O’Connor csapata 2006-ban tett közzé jelentést arról, hogy a testmozgás csökkenti a kimerültséget a rákos betegek, szívbetegek és más panaszokkal küzdők esetében. Jelen tanulmányukban egészséges embereket vizsgáltak.

Forrs: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.