Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

A COVID-19 fertőzésről egyre többet tudunk, és már számos lehetséges szövődményre is felhívják a figyelmet a tudósok.

Sajnos ez igen sok szervünket érintheti, köztük a pajzsmirigyet is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, hogy a vírus akár szubakut pajzsmirigygyulladást is generálhat.

A koronavírus már több mint egy éve köztünk van, így egyre több információval leszünk gazdagabbak róla. A tünetmentes esetektől kezdve, a lázon át, a halállal végződő állapotig bármi előfordulhat, így napjaink egyik fő problémájává vált. A kutatók maximális igyekezettel próbálják megismerni a vírus természetét, szövődményeit, így szinte napról napra új információk látnak róla napvilágot.

Fotó: 123rf.com

Mivel igen sokan szenvednek autoimmun pajzsmirigy betegségben (HashimotoGraves-Basedow kór), az első kérdés az volt, hogy a magasabb kockázatú csoportba tartoznak-e COVID szempontjából a betegek. Szerencsére hamar kiderült, hogy nem, ám nem sokkal később több olyan tanulmány is napvilágot látott, hogy bár nem jelent számukra nagyobb veszélyt a vírus, ám a fertőzés következtében már előfordulhatnak pajzsmirigy problémák, olyanoknál is, akik korábban nem szenvedtek semmilyen pajzsmirigy diszfunkciótól.

Foto: 123rf.com

Kutatások szerint azoknál, akik átestek koronavírus fertőzésen, kialakulhat szubakut pajzsmirigygyulladás (SAT), ami a betegség miatt fellépő gyulladásos reakció eredménye.

covid okozta pajzsmirigygyulladás

Foto:pixabay.com

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism magazinban 2020 augusztusában megjelent esetsorozat olyan nők esetét követi nyomon, akiknél 16-36 nappal a koronavírus fertőzés megszűnése után SAT alakult ki. A betegek olyan tüneteket tapasztaltak a szubakut pajzsmirigygyulladással kapcsolatban, mint a nyaki fájdalom (elöl, ahol a pajzsmirigy található), erős szívdobogásérzés, magas pulzus (ez a pajzsmirigy túlműködésének jele). Ezen kívül rekedtség, nyelési nehézség, idegesség, remegés is előfordulhat. Az állapotra jellemző, hogy kezdetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, így az túlműködik, majd később alulműködésbe csap át, melynek tünetei a súlygyarapodás, aluszékonyság, depresszió, székrekedés- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, ezért érdemes a fertőzés után a hasonló tünetekre felfigyelni és orvoshoz fordulni.

Hasmenés és székrekedés, puffadás, fogyás vagy hízás, hasfájás. A pajzsmirigy alul- és túlműködés tünetei is lehetnek, ám ha a kezelése már jól beállított, de a panaszai mégsem szűnnek, érdemes más irányba is vizsgálódni.

Hiába a gyógyszer, nem szűnnek a pajzsmirigy panaszok?

Kezelése

A szubakut pajzsmirigygyulladás diagnózisához laborvizsgálatra (TSH, T3, T4, gyulladásos paraméterek, C-reaktív fehérje) és ultrahangos pajzsmirigy ellenőrzésre van szükség. Az állapot legtöbbször gyógyszeres kezelés igényel, és az utánkövetése igen fontos, mivel tartós pajzsmirigyzavarokat is okozhat.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.