Északi séta? Nordic walking!

Elsőre kicsit furcsa ez a sport: művelői hosszú botokkal sétálnak, karjaikat erőteljesen mozgatva közben. Talán otthon felejtették a sílécüket?

Nem, erről szó sincs! A nordic walking egy külön sportág, amelyhez csak egy jó cipőre és egy pár speciális botra van szükség. Igaz, valóban kapcsolódik a síeléshez, hiszen az 1930-as években a sífutók nyári edzésprogramjában kezdtek hasonló mozgásformát alkalmazni. Ám még több évtizednek kellett eltelnie addig, amíg a kilencvenes években kifejlesztették azokat a botokat, amelyek kifejezetten a nordic walkinghoz valók. Az új sportág mára az egész világot meghódította.

Erőteljes gyaloglás

A nordic walking úgynevezett soft, azaz “puha” sport: nem versenysport, inkább egy könnyű, frissítő hatású mozgás. Technikáját bárki könnyedén elsajátíthatja. Leginkább a sífutáshoz hasonlít, és főként a járás átlós irányú mozgásaira épül. A bot akkor ér a talajra, amikor az ellentétes láb sarka felemelkedik a földről. A kar és a felsőtest izomzatát is erőteljesen használjuk, ezáltal a gyaloglás gyorsabb lesz. A botok a testhez közel mozognak. A kezek lazák, hátrafelé irányuló mozgás közben nyitva a tenyér, csak a bot felemelése közben fogjuk meg újra a markolatot.

nordicwalking

Speciális botokról van szó! Szénből és üvegszálból készülnek, nagyon könnyűek, mégis sokat bírnak. Ellentétben a fémből készült botokkal, a nordic walking-botok használat során nem közvetítenek káros, megterhelő rezgéseket a kar-, a könyök- és a vállízületek felé. Az optimális bothosszúság a testmagasság 70 százaléka.

Jótékony ritmus

“Északi séta” közben önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és lábak ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata különleges ritmust ad a gyaloglásnak, és jól megmozgatja a felsőtestet, miközben az egész test tartását is meghatározza. (Ne essünk abba a hibába, hogy csak “sétáltatjuk” a botjainkat!) Ha rendszeresen sétálunk ilyen módon, megnő az izmaink terhelhetősége, a jobb vérellátásnak köszönhetően javul az inak és az ízületek rugalmassága. Lélegzés közben a tüdőnk ismét teljes mértékben megtelik levegővel. Nő a teljesítőképességünk. Csökken a vérnyomás és a trombózisveszély. A fokozott anyagcsere elősegíti a méreganyagok gyorsabb kiválasztását. Javul a közérzetünk, nő a stressztűrő képességünk.

Magányos vagy társas séta

Helyesen végezve a nordic walking optimális választás lehet, ha szeretnénk egész testünket megmozgatni, javítani a kondíciónkat, fejleszteni az állóképességünket, a szabadban lenni, ráadásul mindezt anélkül, hogy különleges felszerelésbe kellene beruháznunk. Ez a sport ideális magányos gondolkodóknak éppúgy, mint azoknak, akik mozogni is társaságban szeretnek. Rehabilitációs programnak is része lehet. Próbáljuk ki!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.