Érvédő sport

A keveset mozgó emberek fokozottan kiteszik magukat annak, hogy perifériás artéria megbetegedés (PAD) alakuljon ki a szervezetükben.

Ez a betegség összeszűkíti az ereket, ezáltal akadályozza a véráramlást. A kutatók 1 381 ember szív- és érrendszerét vizsgálták, közülük 258-nak emellett feltérképezték az artériáit is. Mindegyiküknél figyelembe vették azt is, élete során mennyit sportolt. Ez a mozgás lehetett erőteljes, mint például a kocogás, mérsékelt, mint a golf, vagy éppen könnyű, mint a séta.

sportok

A legkevésbé aktívak körében a PAD-megbetegedések aránya 25,6, míg a legsportosabbak között mindössze ennek a fele, 13,7 százalék volt. A nem rendszeres mozgás 1,5 százalékkal növelte a probléma megjelenésének esélyét. A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Vascular Surgery című folyóiratban jelent meg.

„Ez az első kutatás, amely az aktivitás és a PAD kialakulásának összefüggéseit tárja fel.” – mondta el a tanulmány egyik társszerzője John P. Cooke, aki a Stanfordi Egyetem gyógyszerészeti professzora, majd hozzátette, hogy már az olyan könnyű testmozgás, mint a rendszeres séta is csökkenti a betegség megjelenésének veszélyét.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.