Erre kell figyelniük nyáron a szívbetegeknek

A tartós nagy meleg és a változó frontok mindenkit megviselhetnek, de azokat különösen, akik szívbetegséggel élnek, középkorúak vagy idősebbek, társbetegségeik és magas a BMI-jük. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa elmondja, mire kell figyelni, hogy biztonságosan átvészelhető legyen ez az időszak.

Ha a szívbetegek nyáron szokatlan tüneteket tapasztalnak, vagy ha éppen nyáron kezdenek el mozogni, a rendszeresen felülvizsgálatokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust.  Azt is tudniuk kell, hogy egyes szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók, vagy a kalciumcsatorna blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit. Ugyanakkor nem csak a gyógyszerszedőknek kell óvatosnak lenniük, az idősebbek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásukvan, vagy csak időnként szokatlan tüneteket, például gyors vagy lassú pulzust, mellkasi panaszokat, erős kimerültséget tapasztalnak, szintén fokozott elővigyázatosságot kell, hogy tanúsítsanak.

Mire kell fokozottan figyelni a szívbetegeknek?

Fokozott napvédelem

Nyáron természetesen mindenkinek fontos a megfelelő faktorszámú napvédő termékek használata, nem csak a szívbetegeknek. Nekik ugyanakkor még inkább oda kell figyelniük a széles karimájú kalap, a napszemüveg viselésre és a könnyű, jól szellőző, nem szoros öltözékre, ami megelőzheti a túlhevülést. Ráadásul minél gyengébb egy szervezet, annál kevésbé ajánlott a legmelegebb órákat, a 11-15 óra közti időszakot a tűző napon tölteni.

Bőséges folyadékfogyasztás

Fontos a rendszeres vízivás, különösen a fizikai aktivitás alatt és után. Ebből a szempontból nem csak az edzés számít fizikai aktivitásnak, de az olyan könnyű mozgásokat is, mint a kertészkedés, az otthoni munka és a gyaloglás. Ugyanakkor a kánikulában érdemes kerülni a túl sok koffeines italt és az alkoholt! Az idősebbekre fokozott figyelmet szükséges fordítani, ők ugyanis kevésbé érzik a szomjúságot, ezért gyakrabban kell figyelmeztetni őket az ivásra, a dehidratáció elkerülése végett.

Rendszeres pihenés

A nagy meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az adaptáció. Ezért nekik még a legkönnyebb tevékenység esetén is ajánlatos rendszeres szünetet beiktatni. Ilyenkor érdemes leülni, lehetőség esetén lefeküdni, lezuhanyozni és regenerálódni.

Szívbetegek nyáron vizsgáltassák ki magukat szédülés, rosszullét esetén.

A kimerültség és a hőguta beazonosítása

Mindenkinek érdemes ismernie azokat a jeleket, amelyek a meleg miatti kimerültségre, vagy akár hőgutára utalnak. Az előbbire utaló tünetek a fejfájás, a szédülés, a gyengeség, a hányinger, a sötét színű vizelet. Ha ezek tapasztalhatóak, fontos a pihenés és a lehetőségeknek megfelelően a hideg borogatás, a ventilátor használata, esetleg légkondicionált helyiség felkeresése.  Hőgutára utalhat a gyors, gyenge pulzus és lélegzés, a zavarodottság, a kipirult, forró bőr és akár az eszméletvesztés. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt!

Kardiológiai segítség

A nagy melegben a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk. Ez természetesen kihat a vízháztartásra és erősen megterhelheti a szívet, megnőhet a szívinfarktus, az ödémásodás és a trombózis kockázata is. A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet – hívja fel a figyelmet dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Vagyis akár tünetet, panaszt okoz a kánikula, akár változtatni szeretne a szívbeteg a gyógyszerelésén, a legfontosabb lépés, hogy keresse fel a kardiológust! Kizárólag a kivizsgálás, majd a kontroll lehet az alapja a biztonságnak és a szövődmények kiküszöbölésének

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.