Elsikáljuk az újévi fogadalmak közel nyolcvan százalékát

Újévkor mindenkiben megfogalmazódik a változtatás gondolata. Megtelnek a konditermek, ipari mennyiségben fogynak a nikotintapaszok, és mindenki elindul a változás útján az áhított cél felé, amit kitűzött magának.

A felelőtlenül tett fogadalmakat azonban csak keveseknek sikerül teljesíteniük, amiért sok esetben nem csak az irreális elvárások a felelősek.

Az ünnep hangulatától mámoros hangulatba esve szinte mindenki legyőzhetetlennek érzi magát, és egy pohár pezsgő vagy egyéb alkoholos nedű társaságában néha olyan célokat állít maga elé, amelyeket a megfelelő tervezés nélkül lehetetlen teljesíteni.

Az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve. Azok a fogadalmak, amiket pezsgős pohárral a kezünkben átszellemülve fogalmazunk meg, csak üres szavak. Azért nehéz a betartásuk, mert nem előzi meg tervezés, hogy miként tudjuk elérni ezeket a célokat. Egy célt fogalmazunk meg, amit eddig sem sikerült elérnünk már évek óta” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a hirado.hu-nak.

Szilveszterkor a legnépszerűbb fogadalmak a testedzéshez, az étkezéshez és a káros szenvedélyekről való leszokáshoz kötődnek. A probléma nem az, hogy változtatni akarnak az emberek, hanem az, hogy nem a megfelelő módon teszik.

Van egyfajta babonás hiedelem, hogy az a fogadalom, ami elhagyja a szánkat, az valóra fog válni. Mágikus erőt érzünk ilyenkor magunkban, hogy képesek leszünk letenni a cigarettát vagy lefogyni. Ezek nagyon jó célok, és meg is valósíthatók, csak nem így” – tette hozzá.

Sok fogadalom a lelkiismeret megnyugtatására születik

Szilveszterkor számba vesszük az elmúlt évet, valamint megfogalmazzuk a kudarcainkat és a gyengeségeinket. Fontos, hogy szembesüljünk azzal, hogy amin változtatni akarunk, káros.

A pszichológus szerint azonban március–áprilisra a könnyelműen tett fogadalmak háttérbe szorulnak. Az elején próbálkozunk, de

egy idő után azzal szembesülünk, hogy tavaly sem sikerült, és most sem fog.

Tudom, hogy ez rossz, meg is akarom magam nyugtatni, hogy én megtettem mindent, meg is próbáltam, de nem sikerült. Ez a kudarc egyébként egy idő után már nem tudatosul bennünk, nem szembesítjük magunkat vele, egyszerűen kiszorul az életünkből. Elsikáljuk, hogy ne éljük meg a bűntudatot” – fejtette ki Makai Gábor.

A New York Post tavalyi cikkében meghökkentő dátumot közölt az újévi fogadalmak hanyatlásáról. A Strava 31,5 millió online aktivitást vizsgáló kutatása alapján megjegyezték, a kitűzött célok elérését a többség már január 12-én feladja.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.