Egy perces gyakorlatok a fárasztó munkanapokra

Mit lehet tenni, amikor munkahelyi ártalom a fájó nyak és a merev ízületek? Gondolj a testedre, miközben dolgozol! Íme néhány hasznos gyakorlat.

Gyakorlatok a munkahelyen

Stresszoldás a munkahelyen. Nyakatekert pózok helyett pár perc alatt elvégezhető energizáló gyakorlatok, amikhez a fenekedet sem kell megemelni. Azoknak, akik egy irodában, székhez ragadva töltik a munkás hétköznapokat, szükségük van rá, hogy időközönként megtornásztassák a bemerevedett porcikáikat. Ezek a gyakorlatok felfrissítik a fáradt végtagokat, a nyakat és átlendítenek a holtponton.

Engedd el magad!

Hiába halmozódnak a feladatok, mégsem tudsz koncentrálni? Jár az agyad, de nem haladsz az aznapi penzummal? Itt az ideje, hogy félretold a klaviatúrát és néhány percre leállítsd az agyad. Dőlj hátra a székedbe és húzd ki magad. Miközben a hasadra teszed a kezed, behunyt szemmel lélegezz mélyeket.

Legalább négy másodpercig tartsd bent a levegőt, majd hosszasan engedd ki. A friss oxigénnek köszönhetően érezni fogod, hogy az agyad máris jobban pörög.

irodai munka

Függőség

Képzelj el egy aranyszálat, amely a gerinced folytatása. Egyenesítsd ki a hátad, az álladat pedig engedd le egy picit. A vállak lazák, a kezeid az öledben pihennek, a lábad a talajon. Most pedig koncentrálj arra, hogy ezen az aranyszálon keresztül megnyúlik az egész gerinced. Tartsd ki pár másodpercig, majd engedd el magad. Néhányszor ismételd meg a gyakorlatot.

Kanyar a nyakban

Ha nehéz döntések nyomják a vállad, a nyaki torna segít a stressz elengedésében. A nyakat jobbra döntve, közelítsd a füled a vállad irányába. Maradj így és élvezd legalább 15 másodpercig, ahogy nyúlik a bal oldalad, majd jöhet a másik feled. Minimum háromszor ismételd meg mindkét irányban és már érezheted is a változást. Eztán finoman fordítsd balra a nyakad és a tekintetedet szegezd a földre. Érezd és élvezd, ahogy nyúlik az oldalad. 15 másodperc után ismételd meg a másik irányba is.

Vállvonogatás

A merev csuklyás izmon egy egyszerű mozdulattal könnyen segíthetünk. Mindkét vállat egyszerre felhúzva tartsuk a fülünkhöz közelítve legalább 20 másodpercig, majd egy laza mozdulattal engedjük vissza. Ötször, tízszer ismételve teljesen lazának és pihentnek fogjuk érezni magunkat.

ulomunka

Lábkörzés

A kényelmetlen cipő és az egész napos mozdulatlanság a lábainkra is kihat. Pedig még a munkát sem kell abbahagyni, miközben átmozgatjuk a bokát. Néhány körzés mindkét irányban a jobb, majd a bal lábfejjel, az irodában ülve felér egy rövid sétával.

Kezeket fel!

Sokak számára az egész napos munka során csak a kezei, pontosabban az ujjai járnak, mégis elengedhetetlen, hogy időnként átmozgassuk ezt a végtagunkat is. Lazításképp engedd mindkét kezed a tested mellé, had lógjon. Majd rázd meg, hogy a kisujjadtól a felkarig átmozgasd a kezeidet. Ha ez megtörtént, jöhet a masszázs. Az ujjaidat és a tenyeret használva, óvatosan dörzsöld át pontról pontra mindkét kézfejedet.

szedules

Ezután jöhetnek az ujjak. Egyesével gyengéden masszírozd át őket. Ezt a sorozatot érdemes rendszeresíteni a munka megkezdése előtt. Végül pedig egy laza csuklómozdulat. Óvatosan feszítsd hátra, majd döntsd lefele a teljes kézfejedet. Mivel ez nem megszokott mozdulat, remekül át lehet vele mozgatni a teljes csuklót.

Most már teljesen világos, hogy rövid és szinte észrevehetetlen gyakorlatokkal frissen tudod tartani magad a munka alatt is. Ha úgy érzed, kezd elfáradni a szervezeted, ne kínozd magad, hanem tarts egy kis szüneted és mozgasd át a tested.

Forrás: https://napidoktor.hu/index