Edzés előtt vizitorma?

Aligha gondolnánk éppen a vízitorma vagy zsázsa nevű zöldségre, mint energiafokozóra – ám ha egy kis lökésre van szükségünk edzés előtt, szintén bevethetjük!

Vizitormával az edzőterembe?

Úgy tűnik, ez az átlagos külsejű zöldség jelentős lökést ad nekünk a megerőltető mozgáshoz. A benne levő tápanyagok ugyanis csökkentik a testmozgáshoz kapcsolódó DNS-károsodást – állítja egy tanulmány.

Míg a mozgásnak számos előnye van, a szokásosnál jelentősebb szabad gyök-képződéshez is vezet. A veszélyes oxigénmolekulák “keze” minden betegségben benne van, az öregedéstől kezdve a diabéteszen át a rákig.

vizitorma

A vízitorma különösen gazdag antioxidánsokban, melyek a szabad gyököket hatástalanítják. Testmozgás előtt tehát érdemes falatozni belőlük.

Az Edinburgh Napier egyetem sport-tudósai 10 egészséges férfitől vettek vérmintát, és megkérték őket, hogy fogyasszanak 8 héten át egy kis adag vizitormát naponta.

Közben futópadon kellett gyakorlatokat végezniük, egyre gyorsabban futniuk, miközben a dőlésszög is emelkedett. Mark Fogarty tudós elmondta, olyan volt ez, mintha egy hegyre futnának fel, amely egyre meredekebb.

Végül ismét vértesztet végeztek a résztvevőkön, majd néhány héttel később az egész kísérletet megismételték, immár a vizitorma nélkül. Az eredmények kimutatták a DNS-károsodás egyértelmű növekedését edzés után – kivéve, amikor a férfiak vizitormát fogyasztottak.

Dr. Fogarty elmondta: kiderült, hogy egy viszonylag kis mennyiségű vizitorma elfogyasztása naponta növeli a fontos antioxidáns vitaminok szintjét, amely segít megvédeni testünket.

A jó hír ezen kívül az, hogy nem kell feltétlenül minden nap fogyasztani a vizitormát a fittségünk megtartásához. A kísérletről a British Journal of Nutrition számolt be.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.