Csontritkulás a szorongástól?

Olyan tünettel hozták összefüggésbe olasz tudósok a csontritkulás kialakulását, amelyre eddig még nem volt példa. A betegség elsősorban a változó koron túl érintheti a nőket.

 

A csontritkulás elsősorban az ötvenöt év feletti nőknél jelentkezik elsősorban. Ugyanakkor nem csak a menopauza, de számos más tényező is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, súlyosbodásához. Ilyen például a D-vitamin és a kalcium hiány, valamint a hormonális változások. Olasz tudósok szerint pedig a szorongás és a depresszió jelentősen ronthatja a már kialakult csontritkulást.

Foto:123rf.com

 

A szorongás ugyanis a depresszió előszobája. Ez az állapot negatívan befolyásolja az immunrendszerünket, agyunkat és így a csontjainkra is rossz hatással van.

Csontritkulásban szenvedő betegek pszichológiai vizsgálatát végezte el néhány tudós az olaszországi Messinai Egyetemi Kórházban – írta a Prime Women. Nőket és férfiakat is egyaránt górcső alá vettek. Azt állapították meg az adatokból, hogy a csontritkulás kialakulásának kockázata megduplázódik azoknál a nőknél, akik szorongással küzdenek a mindennapjaikban.

Csontritkulás, emlőrák, szív – 3 változókori veszély!

Azt is megvizsgálták, hogy pontosan mi is okozhatja a szorongás és a csontritkulás összefüggését. A stresszes, szorongós állapot miatt a szervezetünk kortizolt termel. A tartósan magas kortizol szint pedig gyengíti az immunrendszerünket. Így pedig sokkal fogékonyabbak leszünk különböző betegségekre és gyulladások alakulhatnak ki.

Azok, akik nagyon szoronganak, végül depressziósak is lehetnek. Az erre felírt gyógyszerek pedig jelentősen csökkenthetik a csontsűrűséget.

Így függnek össze a bélbaktériumok a csontritkulással

Mi a megoldás?
A szorongás megelőzésére diétát, pontosabban életmód váltást javasolnak a tudósok. Érdemes elhagyni a cukrot, fehér lisztet, az alkoholt és a koffeint. Sokféle és sok színű zöldséget tegyünk a tányérunkra rendszeresen. Különösen fontos a zöld levelű zöldségek fogyasztása is.

Mindezen túl pedig a rendszeres meditáció is sokat segíthet. Ugyanis hatékonyan nyugtat és így csökkenti a kortizol szintet a szervezetünkben. A hatékonyaság érdekében napi kétszer húsz percet javasolt végezni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.