Az ”örökélet” titkát rejti egy medúzafaj

Sok mítosz kering emberekről, akik megtalálták az örök fiatalság forrását, a természetben azonban létezik egy Turritopsis nevű apró medúza, amely nem nagyobb az emberi körömnél és valami egészen csodálatos dolgot művel.

 

Foto:wikipedia

Ha az éhség vagy a víz hőmérsékletének hirtelen változása miatt stressz éri, a Turritopsis dohrnii képes visszaalakulni fiatal polip állapotába, és újrakezdeni az életét, „anélkül, hogy fiziológiailag emlékezne arra, hogy idősebb volt”. A Turritopsis dohrnii, azaz a halhatatlan medúzaként is emlegetett, mindössze 4,5 milliméter nagyságú élőlény ugyanis biológiailag halhatatlan. Képes visszafejlődni egy szexuálisan éretlen, telepes állapotig  – írta a Dailymail.

Nicklas Brendborg dán biológus lebilincselő könyvében az öregedés rejtelmeiről ír. A Turritopsis azt sugallja, hogy a természet már kidolgozta a módját annak, hogy szükség esetén inkább fiatalodjon, mint öregedjen az élő szervezet, míg más élőlények hihetetlen regenerációs képességekkel és immunitással rendelkeznek.

 

A génszerkesztés és a génösszevonás korában kölcsönözhetnénk tőlük valamit?” – tette fel a kérdést. A meztelen vakondpatkány például gyakorlatilag rákmentesen él: ezer vizsgált egyedből mindössze hatnál alakult ki daganat.

 

Sok tanulsággal szolgál a medúzák fiatalodása.

„Azonnal dobja el az antioxidáns tablettákat. Úgy tűnik, hogy az antioxidánsok inkább elősegítik bizonyos rákos megbetegedések növekedését és terjedését, mintsem korlátozzák azokat… a túlzott antioxidánsok valójában akadályozzák a testmozgás által történő erősebbé és egészségesebbé válás folyamatát. Inkább étkezzünk rendesen” – fogalmaz a biológus.

Brendborg meglátásainak lényege talán az arany középút: mindennek van egy ideális mennyisége, amely se nem túl kevés, se nem túl sok.

A szerző úgy véli például, hogy nem annyira a futás tesz jót, mint inkább az általa beindított regenerációs mechanizmusok. A futás önmagában is magasra repíti a vérnyomást, mikrosérüléseket okoz az izomszövetekben, megterheli a szívet, túlterheli az ízületeket. De amikor utána lefekszik az ember aludni, a szervezet kiváló javítórendszerei „turbó” üzemmódba kapcsolnak.

De aki kimerülésig fut, napokra legyengítheti az immunrendszerét. Minden arról a bizonyos aranyközépútról szól. Szerinte például stresszre is szüksége van az embernek.

A minket erősítő ősi stresszek közé tartozhat a kemény testmozgás (de nem kimerülésig), az erős napsütés (de nem leégésig), a nagy tengerszint feletti magasság (amely hatékonyabbá teszi a tüdőnket) és az éhség. Ez utóbbi stressz talán az, amit a legjobban kerülnek az emberek. Ki ne szeretne enni? Pedig őseink gyakran éheztek egy-két napig, és jól érezték magukat.

Brendborg elmélete szerint akár

200 évig vagy tovább is élhetünk.

Az ember élettartamának legfeljebb egyharmada örökletes: a többi az életmódtól függ, a diétától, a testmozgástól és az alvástól. És a megfelelő mennyiségű stressztől.

A visszafelé futással tényleg jobb a kalóriaégetés, szívműködés és izomépítés?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.