Az izom, amelyet a legtöbben bámulnak

Hölgyeknél annyira nem jellemző a kisportolt hátizom – férfiaknál annál inkább! A testépítőknél különösen megfigyelhető. Mivel érik el ezt?

A pasik tudják, hogy a nők szeme gyakran megakad az edzett, szép hátizmon. Ez a széles hátizom, amelyet a férfiak – már csak ezért is – előszeretettel dolgoztatnak meg, és képesek órákat eltölteni a konditeremben a kedvéért. Valamirevaló testépítő nem képzelhető el a kigyúrt hátizom nélkül. Milyen mozgással, sporttal fejleszthető, és egyáltalán, miből is épül fel a nagy hátizom?

A nagy hátizom a nyolcadik és a tizenkettedik hátcsigolyán megy végig, a felkarcsont kis gumói érdességén tapad: a felkar felső, belső és hátsó részén. Az emberi test második legnagyobb izmának számít. Feladata előrehúzni a felemelt kart rögzített törzs esetén, a nagy mellizommal együttműködésben. A hát mögé tett karokat segíti, befelé fordítja. Ha a váll rögzített, a kar felemelt, a törzset függeszti, összehúzódásával pedig emeli azt.

Hogyan fejlesszük?

Egyszerre szükséges fejleszteni mozgással a hátizom tömegét és szélességét is. Ha valaki szép, széles hátizmot szeretne, akkor első lépésben a lapockát kell kiszélesítenie. Erre legalkalmasabbak a húzódzkodások, széles fogással. Az izom vastagságát kell ezt követően növelni. Az evezés például remek gyakorlat erre. Az evezésnek is van többféle variációja, amelyet lehet váltogatni. Célszerű először a feszítő mozdulatokat gyakorolni, majd az evező mozdulatokat.

hátizom

Mint már szó esett róla, a húzódzkodás tökéletes a hátizom fejlesztésére: ezen belül a felhúzások vállmagasságig, a nyakhoz húzás szűk-, illetve széles fogással, kézi súlyzóval, esetleg gumikötéllel. A változatok között van a széles fogású- és keskeny fogású húzódzkodás, illetve a széles fogású húzódzkodás nyakhoz. Mellhez húzás széles fogással, vagy szűk fogással. Mellhez és nyakhoz is lehet húzni váltogatva.

Az evezős gyakorlatok között megtaláljuk a kábeles, a T-rudas evezést, a döntött törzsű evezést, gépen evezést. A döntött törzsű evezés lehet egykezes is, ahogyan a T-rudast is lehet egy kézzel végezni. Fejleszti a nagy hátizmot a padon homorítás, azaz hiperhajlítás, illetve ez a gyakorlat oldalra fordulva. Homorítani is lehet oldalra fordulva, de ezt ne végezze, aki gerincproblémákkal küzd!

Ajánlott mozgás még az áthúzás hajlított karral, valamint a csigás letolás nyújtott karral. A kötélmászás, és a birkózás is fejleszti a hátizmot!

Fájdalommal járhat

Amennyiben a hátizmot túlerőltetjük, az izom eredése körül érzékenység és fájdalom jelentkezhet. Ha a karra függesztünk valamit, ennek súlyát is a széles hátizom tartja, ezért könnyen meghúzódik, hegymászók esetén pedig különösen gyakori az ilyen típusú sérülés.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.