Az erdőfürdőzés ellenállóbbá teszi az immunrendszert

A sinrinjoku, azaz az erdőfürdőzés már hazánkban is egyre kedveltebb időtöltés. Lényege, hogy az ember visszatér a természetbe a feszült, városi életből, megnyugszik, elcsendesedik, ami nemcsak a lelkére, hanem a szervezetére is pozitív hatással van.

 

A sinrinjoku nem csak egy erdei séta: rá kell hangolódni a természetre, érzékelni a környezetet, megszabadulni azoktól gondolatoktól, amelyeket a stressz okoz.

Az emberiség hatmillió éves létezésének 99,99 százalékát a természetben töltötte, a gének pedig, amelyek ehhez a létformához szoktak, azóta sem változtak. A városi életmód ezért nagyfokú stresszt gyakorol a szervezetre, mivel az emberek többségének nincs lehetősége rendszeresen a természetbe látogatni, és ott időt tölteni.

Jótékony hatásait több kutatással is alátámasztották

Az első kísérletet Josifumi Mijazaki japán kutató, a Csiba Egyetem professzora végezte 1990-ben Jakusima szigetén. A nyálban található stresszhormon szintjét mérte egy erdőben töltött séta után. Ezt követően több kísérletet is folytattak, 2005 és 2006 között 280 japán egyetemista bevonásával végeztek egy nagyobb kutatást, melyben 24 helyszínen vizsgálták az erdőfürdőzés szervezetre gyakorolt hatásait. Hét fiziológiai paramétert elemeztek a kísérletben résztvevőknél, köztük a nyálukban található kortizol koncentrációját, a pulzusszámot és a vérnyomást.

séta

A kortizol – a stressz hatására termelődő hormon – szintje 15,8 százalékkal csökkent, a pulzusszám 3,9 százalékkal, a vérnyomás pedig 1,9 százalékkal volt alacsonyabb átlagban az erdőben tett sétát követően.

A paraszimpatikus idegrendszeri aktivitás – amely a nyugodt állapotban emelkedik meg – 102 százalékkal volt magasabb a séta után, a szimpatikus idegrendszeri aktivitás pedig – amely stressz hatására emelkedik – 19,4 százalékkal csökkent. Ezek alapján megállapították, hogy

az erdőfürdőzés elősegíti a szervezet relaxáltságát

és csökkenti a stressz szintjét, a szorongást és a feszültséget, valamint a koncentrációt és a memóriát is javíthatja.

Egy másik kutatásban az erdei növények által termelt fitoncid vegyületeket vizsgálták. Ezek a vegyületek a fertőzésektől és különböző megbetegedésektől védik a növényeket, és a kutatás alapján kiderült, hogy az emberi testre is hatással vannak, és

megemelik a szervezet ellenálló képességét.

A megfigyelések alapján a betegségek és a rák ellen harcoló sejtek egy hosszabb erdei séta után magasabb szinten működnek, a jótékony hatás pedig akár egy hétig is fennállhat.

Már húsz perc is segíthet

Egy 2019-es amerikai kutatás szerint, mely a Frontiers in Psychology tudományos lapban jelent meg, már akár 20 percnyi természetben töltött idő is pozitív hatással van a mentális egészségre, összehasonlítva a városi környezetben eltöltött idővel, amelynek vizsgálata nem mutatott ilyen eredményeket. A kísérletben egyetemista diákok vettek részt.

Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy az erdőterápia ténylegesen pozitív hatással van az emberi testre és a lélekre is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.