Az egyik legszexszibb edzésforma – a szép testért

Ma a legújabb mozgásformák egyike, ez a fittness program – erőnlétet és rugalmasságot egyaránt megkövetelő sport.

Története az akrobaták világából eredeztethető, ahol a cirkuszi kellékek közt fellelhető rúd, lett ennek a sportnak az eszköze. Az pole dance nagy felsőtesti erőnlétet és rugalmasságot kíván, amely kitartó edzéssel érhető el. Főleg hölgyek körében elterjedt, de a street-dance és a parkour férfi rajongói is előszeretetettel fognak rudat és próbálják ki tudásuk ezen a függőleges eszközön. A saját testsúly ellenállásával dolgozik, azt megtartva perdül, fordul vagy forog.

Ma már nem kelt meghökkentést, ha valaki rúdtáncolni jár. A magyar fővárosban több rúdtánc-iskola is teltházzal működik, ahol a tudást el lehet sajátítani, a kérdés csak az, hol gyakoroljunk…?

…hogy a rúdtánc is biztonságos legyen!

Egy kis történelem

Ma sokan keresik azt a lehetőséget, amivel visszahozhatják testük frissességét, amiben a pole fitness – nem összekeverendő a striptízbárban gyakorlott erotikus mozdulatokkal fűszerezett akrobatikus tánccal – mára egy testet átmozgató, komoly sportággá nőtte ki magát. Az erőelemek mellett az akrobatika kap teret a koreográfiáknál, ritmusérzéket és rugalmasságot is fejlesztve gyakorlóinál.

Foto: pixabay.com

Történetét tekintve, az 1920-as évektől jegyzik, majd az 1950-es évektől fellelhető bárokban, zenés színházakban – egy időben a burleszk megjelenésével. Szórakozás és szórakoztatás céljából kezdték meghívni klubok színpadára, revük betétjeként. A pole dance közben a test dekoratív megjelenése teszi nagyon látványossá, a körkörössége pedig változatossá és élvezetessé mind a gyakorló, mind a szemlélő számára. Magyarországon 2003-tól létezik a lehetőség olyan jeles képviselőkkel, akik számos nemzetközi versenyen is eredménnyel szerepeltek.

Ennek elismeréséül 2011-ben hazánkban rendezték meg a világbajnokságot Budaörsön, ahol már a férfiak és a páros számok is megjelentek a versenyszámok között. Ma már a rúdtáncot aerob és anaerob edzésként is sokan művelik nagy eredménnyel, akkreditált képzési rendszere szinte a kezdetektől elérhető. Színvonala kiemelkedő.

 

rudtanc_szexi

Foto: 123rf.com

 

Ha eleget tettünk a testünk épségéért és fittségéért, ne feledjünk megpihenni és jó étkekkel megalapozni a testi erőnlétet. Az edzés, ha rendszeres, erősíti a lelket, önbizalmat ad és eredményekhez juttat. „Meg tudom csinálni!” – ne sajnáljuk az időt, mert az önmagunkra fordított figyelemnél nincs hasznosabb – önismerethez és kiegyensúlyozottsághoz vezet. A rúdtáncban a kibillenések, off-balance helyzetek a stabilizációs képességünket is próbára teszik, amire a mai kizökkent világunk nagyon sok helyzetben szükséget lát. Élvezzék a kilengéseket és a lendületet!

RUDTANC_SZEXI3

Foto:123rf.com

 
Praktikus tanács
 
  1. Bearanyozni annyit tesz, megelégedéssel élni. Ragyogtatva belső fényünk és megcsillantva értékeink. Erre remek emlékeztető egy központi helyen elhelyezett aranyló tárgy, sárga Nap – energia. Ma nagyon divatos, ha erre több „példát” is kiteszünk az otthonunkba és hagyjuk, működésbe lépjen! 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.