Amit úgy megbámulunk: a tricepsz titka

Azért, hogy legyen minek kivillannia az izompóló alól, tenni is kell: hogyan lehet elérni, hogy szemet gyönyörködtetővé váljon a tricepsz? Elmondjuk!

A tricepsz izmainak edzése

Hát igen: a szép, kidolgozott hátizom mellett elsősorban a tricepszet bámulják meg a nők. Ez az, ami a póló alatt is szépen domborodik, felhívva a férfi sportosságára, kiállására a figyelmet. Ha valaki szép, vastag karokat akar, a tricepsz izmait kell edzenie a testmozgás alatt.

A megfelelő gyakorlatok a tricepsz mindhárom részét kiválóan fejlesztik. A tricepsz ugyanis, egy háromfejű izomcsoport. A vállon ered és a felkarcsonton tapad a könyök fölött. Elsődleges feladata karunk kinyújtása, amikor teljesen vagy részlegesen hajlított állapotban van.

A másodlagos funkciója pedig, hogy mozgassa a felkarcsontot előre, illetve lefelé a félkörív mentén, ha fölfelé nyújtott helyzetből vissza kell kerülnie a törzs mellé. Utóbbi funkciót leginkább az áthúzásos gyakorlatokkal lehet mozgósítani.

A fejlesztésére, ahogyan minden izom esetében, léteznek kifejezetten hatékony gyakorlatok. Ilyen a szűknyomás; a lenyomás csigán, szűk fogással; lenyomás csigán kötéllel-, illetve egy kézzel.

tricepsz

Foto:123rf.com

Karnyújtás csigán törzsdöntésben, karnyújtás fekve- vagy ülve, kézi súlyzókkal. A csigán letolás igen népszerű gyakorlat, elsődlegesen a tricepsz belső és külső fejét terheljük vele. Kiválóan edzi ezt az izomcsoportot a tolódzkodás, illetve ugyanez pad szélén végezve.

A fekvőtámaszok végzése vállszélességben ugyancsak hatékony. Ennek az izomnak a fejlesztésében segít a lóugrás is, kézi súlyzóval illetve a lóugrás fekve szűk fogással, és a lóugrás – tricepsz nyújtás döntött törzzsel. A tricepsz nyújtás fej felett, egykezes súlyzóval; a tricepsz nyújtás ülve, ferde padon, vagy fekve, illetve állva.

Gyorsan megvan, és alig kell hozzá valami, emellett pedig elég keményen megdolgoztatja a testünket.

Brutálisan hatásos otthoni edzés

A tricepsz nyújtás fekve egykezes is lehet. Létezik úgynevezett pumpálós-bedurrantós tricepszgyakorlat is, melynek lényege a folyamatos feszítés. Kell hozzá egy edzőpartner, de ha nincs, alsó csigás gép segítségével is végezhető a gyakorlat.

A kötél feszességét kell megtartani a gyakorlat negatív szakaszában, nem szabad rángatni azt. Az izmos kar fejlesztéshez, ahogy minden izoméhoz, folyamatos edzés – de nem túlterhelés – és türelem szükséges. Az eredmény azonban nem marad el!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.