Agyközpontú személyi edzés – a test és az elme tökéletes felfrissítésére

Mit jelent az agy és a test kapcsolatáról szóló lenyűgöző új hipotézis a következő edzésedre nézve?

Annyiszor mondták már neked, hogy a testmozgás jót tesz a testednek és az elmédnek, de elgondolkodtál már azon, hogy miért van ez így?

Fotó: 123rf.com

Pontosan mi a kapcsolat az erőnléti séta és az agyműködésed között? A kutatóknak van néhány lenyűgöző új ötlete ezzel kapcsolatban, és ezeknek a korai emberiséggel van közük – nagyon korai.

Körülbelül 2 millió évvel ezelőtt az emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, ami fokozott aerob fizikai aktivitáshoz vezetett – magyarázza David Raichlen, Ph.D., a Dél-Kaliforniai Egyetem humán- és evolúcióbiológia professzora – Az állatok vadászata és a növényi táplálék gyűjtése a térbeli navigáció, a memória, a motoros kontroll és a végrehajtó funkciók kombinációját igényelte. Ennek eredményeképpen testünk és agyunk úgy fejlődhetett ki, hogy szükségünk van a testmozgásra. Tudjuk, hogy a szív- és érrendszer, valamint a csontrendszer hajlamos elsorvadni a használatból eredő egészséges stressz nélkül – és ugyanez történhet a modern agyvelővel is, véli Raichlen és kollégája, Dr. Gene Alexander, az Arizonai Egyetem munkatársa. A testmozgás fokozhatja az idegsejtek növekedését, különösen, ha az agy részt vesz a fizikai tevékenységben – mondja Raichlen.

Hogyan néz ki egy igazi elme-test edzés?
Van egy elnevezése annak a fajta edzésnek, amely jótékonyan hat az agyra: kettős feladatokat tartalmazó edzés vagy neuromotoros edzés, magyarázza Ryan Glatt, a Santa Monica-i Pacific Brain Health Center (Santa Monica, Kalifornia) agyközpontban dolgozó, agyközpontú személyi edző. Az alkalmazott idegtudományokból mesterdiplomával rendelkező Glatt csoportos és egyéni foglalkozásokat tart kognitív problémákkal küzdő idősebb felnőtteknek, virtuális valóságot és aktív videojátékokat (exergame-eket) használva.

Az ötlet lényege, hogy azáltal, hogy az agyat aktívan bevonjuk edzés közben, az agyműködés bizonyos aspektusait jobban javíthatjuk, mint egy kevésbé kognitív igényű edzéssel.

Azt, hogy pontosan hogyan befolyásolhatják a konkrét gyakorlatok az egyes eredményeket vagy agyi régiókat, még vizsgálják. A vizsgálatban résztvevők például bizonyos kognitív készségeket használhatnak a kerékpár navigálása és pedálozása közben, hogy teszteljék a kognitív-motoros kapcsolatokat. A testmozgás nem valami csodaszer az agy számára – az alvás és az étrend természetesen fontos szerepet játszik. És az edzés közbeni puszta gondolkodás sem jelent jót; egy játékon alapuló figyelemelterelés például lassabb mozgáshoz és kevésbé produktív fitneszedzéshez vezethet. A kulcs tehát a tevékenységek és a mentális stimuláció összehangolása lehet, ahogyan azt őseink is tették. Az útvonalak megváltoztatásával kiegészíthetjük a térbeli navigációt, vagy kipróbálhatunk olyan tevékenységeket, amelyek multitaskingot (aerobikórán való követés), összpontosítást (teniszezés), döntéshozatalt vagy stratégiát (foci), vagy terepen való navigációt (térkép követése) foglalnak magukban.

A mottónk: “Ha szereted az agyadat, akkor mozgasd és használd” – mondja Anderson-Hanley.

Foto:123rf.com

Íme még néhány ötlet, ami talán neked is megfelel:

Ha szeretsz futni… adj hozzá egy kis fókuszt
Az emberek úgy fejlődtek ki, hogy hosszú távokat fussanak hosszú ideig, miközben komplex információkat dolgoznak fel. Azok a futók, akik legalább 16 percig futottak, és a pókerzsetonokra való rálépésre koncentráltak, 20%-kal javították a munkamemóriájukat – állítja Tracy Packiam Alloway, az Észak-Floridai Egyetem pszichológiaprofesszora, Ph.D., a Think Like a Girl című, nemrég megjelent könyv szerzője. Szerinte a munkamemória nagyon sokat számít, mivel az agyad folyamatosan használja az információk kinyerésére és adaptálására.

Meglepő módon a futó tempója nem befolyásolta az eredményt. Ha ezt a kocogásodra vagy sprintedre szeretnéd alkalmazni, Alloway azt javasolja, hogy célzottan célozz arra, ahol a lábad landol, például ugorj át repedéseken vagy repedésekre (anyukád háta nem lesz baj!).

Ha szeretsz gyalogolni… adj hozzá szabadtéri kihívásokat
Változtasd meg az útvonalaidat, vagy egyszerűen csak válassz új, szelíd földutakat a burkolt talajjal szemben, hogy bekapcsolódj az agyad multitaskingjába, a döntéshozatalba, a navigálásba és a keresésbe. Egy korábbi tanulmány azt találta, hogy a szabadtéri ösvényeken edző főiskolás korú terepfutóknak a végrehajtó funkciókat irányító agyi régióik jobban összekapcsolódtak, mint az inkább ülőmunkát végző fiatal felnőtteknek.

Ha készen állsz többre, fontold meg az orientációs futást, amely egy olyan sport, amely térképolvasással jár a terepen való navigáláshoz, vagy a geocachinget, ahol GPS-készülék segítségével koordinát aspecifikus tárolókat keresel.

Egy különleges és élvezetes mozgásforma kifejezetten túlsúlyos nőknek

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.