Aerobik az agyzsugorodás ellen

Jót tesz az aerobik az agynak: már egy könnyebb edzés révén növekszik az agy egy bizonyos területe, ezzel pedig a javul az emlékezőképesség.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány szerint éppen ezért még idős korban sem késő elkezdeni a sportolást, ellenkezőleg: a korral járó feledékenység feltartóztatható a megfelelő edzéssel.

Az időseknél zsugorodik a hippokampusz – az előagy egyik része -, amely felelős az emlékezés folyamatáért.

A zsugorodás mértéke még egészséges embereknél is évente egy-két százalék – mutattak rá a kutatók. A hippokampusz méretének csökkenése a gondolkodási képesség romlásával, valamint a demencia kialakulásának fokozott veszélyével jár.

sulyzozas

Azt, hogy ez a folyamat elkerülhető, a Pittsburghi Egyetem szakemberei százhúsz idősödő és idős korú – ötvenöt és nyolcvan év közötti – ember segítségével támasztották alá.

A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották, az elsőhöz tartozók heti háromszori alkalommal vettek részt aerobikedzésen, a másik tagjai rendszeresen nyújtógyakorlatokat végeztek.

Egy év elteltével az aerobikozó csoport tagjainál két százalékkal nőtt a hippokampusz mérete, a nyújtást végzőké pedig 1,4 százalékkal növekedett. A tudósok igazoltnak tartják, hogy tizenkét hónapi mozgással a résztvevők egy-két évet nyertek a hippokampusznak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.