A térd sérül a leggyakrabban

Az elülső keresztszalag sérülés az egyik leggyakoribb sportsérülés. A térdízület egyik legfontosabb stabilizátora az elülső keresztszalag szakadása után az ízület instabilitása következik be. A sérülés leggyakrabban a térd oldalirányú kimozdulásával, a lábszár fokozott kicsavarodásával jön létre.

A térd problémái

A korai ízületi kopás (arthrosis) elkerülése miatt, illetve egy jó funkciójú stabil térdízület elérése érdekében a cél az ízület stabilizálása. Megfelelően megerősített combizomzattal és jó statikával a hétköznapi életben elkerülhető a műtét, bár a mikroinstabilitás következtében továbbra is fennáll a kopás veszélye.

Fotó: 123rf.com

A térdízületet igénybevevő tevékenység vagy sport esetén a szalagpótlás javasolt. Elülső keresztszalag sérülés gyanúja esetén artroszkópiát végeznek, melynek során igazolják, vagy kizárják az elülső keresztszalag szakadását, megállapítják a sérülés pontos helyét, ellátják az ízület egyéb képleteinek sérülését. A szalagplasztika utáni rehabilitációs protokoll betartása rendkívül fontos! A gyógytornász által irányított speciális személyre szabott gyógytorna végzése a gyors és hatékony felépülés alapfeltétele.

Az erőltetett fizikai aktivitás is káros a térdízületnek

Azon középkorú emberek esetén, akik magas szintű fizikai aktivitást végeznek, nagyobb eséllyel károsodik a térdízület, és megnő a csont- és ízületi gyulladás kialakulásának kockázata.

A kevésbé megterhelő mozgásformák, mint az úszás, kerékpározás védik a beteg porcot, és megelőzik a betegség kialakulását. Azonban további vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a magas, illetve az alacsony aktivitást igénylő mozgásformák hogyan befolyásolják a kialakult betegség előrehaladását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.