A súlyzózás csökkenti a diabétesz esélyét a nőknél!

Ha eddig nem is volt igazán ínyünkre a súlyzók emelgetése, a tény, miszerint hatékony a cukorbetegség ellen, motiválhat minket. Persze a lényege ennek is a mozgás!

Azok a hölgyek, akik vasat termelnek szervezetükben a súlyzóemelgetéssel, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét – közölték kutatók.

Egy tanulmány vezette őket erre a következtetésre, mely közel 100 ezer amerikai nővér egészségi állapotát vizsgálta, 8 éven át. A súlyzók emelgetése, a fekvőtámaszozás és hasonló gyakorlatok, melyek az izmokat edzésben tartják, a diabétesz alacsonyabb kockázatához vezetnek – közölték a kutatók a PloS Medicine folyóiratban.

A felnőtteknek már korábban is adták azt a tanácsot, hogy végezzenek hasonló mozgást kétszer egy héten. Előnyei, melyek a tanulmányban is megmutatkoztak, a leghatékonyabbnak bizonyultak azon gyakorlatok közül, melyek a szívet és a tüdőt dolgoztatják. Olyasmi ez, amit heti 150 percig érdemes végezni.

Azoknál a hölgyeknél, akik hetente legalább 150 percet aerob típusú mozgással töltöttek, valamint legalább egy órát hetente izomerősítő gyakorlatokkal, a leglátványosabb csökkenés mutatkozott meg a cukorbetegség-kockázat terén, összehasonlítva őket az inaktív nőkkel.

A szakértők számára már nem újdonság, hogy az aerob mozgás, mint a kocogás, a gyorsgyaloglás, az úszás segít távol tartani a 2-es típusú diabéteszt. A legutóbbi tanulmány ugyanakkor azt sugallja, hogy a súlyzós edzések további védelmet nyújtanak.

A Harvard Medical School kutatói ugyanakkor rámutattak, hogy tanulmányuk nem tökéletes, hiszen csak – többnyire kaukázusi származású – a nővérek állapotát mérték fel, és arra hagyatkoztak, amit ők elmondtak a rendszeres testmozgás gyakoriságáról. Ám hozzátették: felfedezéseik egyeznek a korábban már férfiaknál is kimutatott eredményekkel. Úgy tűnik, a nagyobb izomtömeg akadályként szolgál a cukorbetegség kialakulása ellen.

sulyzozas

Foto:pixabay.com

A cukorbetegség akkor alakul ki, amikor az inzulin-termelő sejtek a szervezetben képtelenek elegendő inzulint termelni, vagy pedig a termelt inzulin nem működik megfelelően. Az inzulin megakadályozza, hogy a test hasznosítsa a cukrot mint energiát, minden felesleget a májban és az izmokban tároljon.

Génjeink és életmódunk befolyásolja esélyünket a diabéteszre. A túlsúly mindig megnövekedett kockázattal jár – a Diabetes UK szakértői szerint, ha a fogyás elindul, minden kilogramm, melyet elveszítünk, képes csökkenteni a kockázatot 15 százalékkal. A szervet szóvivője, Dr. Richard Elliott kiemelte, a kapott eredmények csak aláhúzzák az üzenetet, miszerint az egészséges életmód segít meggátolni a diabétesz kialakulását.

Több előnyt is tartogat cukorbetegek számára a növényi alapú  étrend: aktiválja az inzulin receptorokat, elősegíti a glükóz felvételt a szövetekben. Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Diabétesz: javítja az inzulin-érzékenységet a növényi alapú étrend

Tudjuk már egy ideje, hogy a legegyszerűbb módja a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentésére a fogyás. Vagyis, egy egészséges testsúly fenntartása, azzal, hogy kiegyensúlyozott étrenddel élünk és a mozgás sem hiányzik az életünkből. Számos ember keres lehetőséget a hidegebb hónapokban is a könnyű súlyvesztésre és arra, hogy fizikailag aktívabb legyen. Jó tanács, hogy a választott mozgás olyasmi legyen, amit élvezünk is – hiszen akkor a motiváció könnyebben fennmarad.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.