A rendszeres aerobikedzés megakadályozhatja az időskori Alzheimer-kór kialakulását

Egy tanulmány szerint heti négy-ötször fél óra aerobik testedzés megakadályozhatja vagy lassíthatja a kognitív hanyatlást – memóriavesztés, feledékenység, csökkent fókuszálási képesség, problémamegoldó képességek csökkenése – azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknél nagy a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának.

A tanulmány az elgondolást vizsgáló próba volt az enyhe kognitív gyengülésben szenvedő 55 éves és annál idősebb emberek körében. Az alanyokat véletlenszerűen választották, majd 12 hónapos aerobikedzést vagy nyújtást és alakformálást végeztettek velük – írja a BBC News.

A kutatók szerint mind az aerobik, mind a nyújtás megakadályozhatja vagy lassíthatja a kognitív hanyatlást, ám az aerobiknak nagyobb hatása volt a hippokampusz zsugorodásának csökkentésére, mint a nyújtásnak. A hippokampusz az agy olyan területe, amely nélkülözhetetlen a memória szempontjából.

Egyik mozgás sem akadályozta meg, hogy az amiloid plakkok vagy más néven szenilis plakkok – az Alzheimer-kór egyik jellemzője – tovább fejlődjenek a vizsgálatban részt vett 70 felnőtt agyában. Az MRI és a PET képalkotó vizsgálat azonban azt mutatta, hogy lassabban degenerálódott a hippokampuszuk azoknak, akik aerobikoztak, mint azoknak, akik nyújtottak.

„A legfontosabb pozitívum az, hogy az edzés kifejezetten csökkentette az agyi memóriaközpont zsugorodását, az Alzheimer-kór legkorábbi tüneti stádiumában szenvedő embereknél” – mondta Richard Isaacson neurológus.

„Az orvosok többsége hisz abban, hogy a testmozgás képes az agy egészségi állapotának támogatására, de kevesebben hiszik, hogy a testmozgás kifejezetten hatással lehet a korai Alzheimer-kórban szenvedő emberekre ” – tette hozzá.

Rong Zhang neurológus mindenesetre azt javasolja, hogy bárki, aki aggódik a kognitív hanyatlás vagy Alzheimer-kór miatt, fontolja meg a testmozgás beépítését a mindennapjaiba.

Noha a legjobb, ha már az élet korai szakaszában elkezdik a testmozgást, a neurológus elmondta: „Még nem késő a testmozgás előnyeit kihasználni az élet késői szakaszában sem, amikor az agyban már vannak amiloid plakkok.”

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.