A mozgás, és a feltételezések arról, mennyi szükséges

A nagyobb elvárások jelenthetik a gyakoribb testmozgás előfeltételét. A Journal of Physical Activity and Health folyóiratban közölt kutatás a fizikai aktivitással kapcsolatos irányelvek ismerete és a tényleges fizikai magatartás közötti összefüggést vizsgálta.

A Kansasi Állami Egyetem kutatója, Katie Heinrich szerint azok, akik úgy vélik, hogy a szakértők által javasoltnál több testmozgásra van szükségük, fizikailag aktívabbak, mint azok, akik úgy vélik, kevesebb mozgásra van szükségük.

Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás nem csupán a hangulatunkra van pozitív hatással, de számos betegség megelőzésében, illetve kezelésében is nagy szerepet játszik.

Rendszeres testmozgással az emlőrák is megelőzhető

„Ahelyett, hogy egyszerűen megismertetnénk az emberekkel a jelenlegi fizikai aktivitásra vonatkozó irányelveket, hatékonyabb lenne megnövelni az emberek elvárásait, ezzel arra ösztönözzük őket, hogy a szakértők ajánlásánál több testmozgást végezzenek” – nyilatkozta Heinrich. Az Egyesült Államokban a a szövetségi irányelvek 300 perc mérsékelt intenzitású aerob tevékenységet (gyors séta) vagy 75 perc élénk aerob testmozgást (kocogás vagy futás) javasolnak hetente. Kansas államban a lakosság több mint 50 százaléka nem teljesítette ezeket az irányelveket.

Fotó: 123rf.com

Heinrich elmondta, hogy az irányelvek célja a közvélemény tájékoztatása a minimális mennyiségű testmozgásról, ami a pozitív egészségügyi hatás kedvéért szükséges. Az irányelvek ugyan tájékoztatást adnak a testmozgás pontos ajánlott mennyiségéről, nem mindig jelzik, hogyan érjék el az emberek a javasolt aktivitást.

A felmérésekből az derült ki, hogy azok, akik úgy vélik, a szakértők ajánlásánál több testmozgásra van szükségük, több testmozgást is végeznek. Azok viszont, akik azt gondolják, hogy a szakértők javaslatánál kevesebb mozgásra van szükségük, jelentősen kevesebb mérsékelt illetve élénk fizikai tevékenységet folytatnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.