A házimunka a legjobb fogyókúra!

Noha legtöbben nincsenek elragadtatva a különféle házimunkák végzésétől, a szakemberek szerint talán ad némi motivációt, ha mindezt egyfajta testmozgásként fogjuk fel.

Ingo Froboese, a Német Sport Egyetem Egészségügyi Központjának professzora szerint a legrosszabb dolog a tespedés.

Szinte mindegy mit mozgunk, akár takaríthatunk is, csak csináljunk valamit, mert ezáltal élénkítjük az anyagcserénket és egészségesek maradunk.

Rainer Stamminger, a Bonni Egyetem professzora szintén úgy véli, hogy ha a házimunkát nem tehernek, hanem fitneszprogramnak fogjuk fel, sokkal nagyobb motivációval tudjuk azt végezni.

Takarítani muszáj, némi fogyás pedig szinte valamennyiünkre ráfér. (Tisztelet a kivételnek!) Hogyan ötvözzük a kettőt? Házimunka közben is lehet fogyni!

4 tipp, hogyan fogyhatsz házimunka közben

Mivel azonban ma már a háztartási gépek révén jóval könnyebb elvégezni a mindennapos teendőket, mint akár ötven vagy száz évvel ezelőtt, nem árt némi trükkel nehezíteni a feladatokat. Vasaláskor például ne vigyük át az egész kosár ruhát magunk mellé, hanem minden egyes darabért menjünk el külön, hiszen napi 3000 extra lépés megtétele már két kilométer gyaloglásnak felel meg.

Andreas Mueller, a Német Fitneszoktatók Szövetségének tagja nem teljesen ért egyet a fentiekkel, véleménye szerint a házimunka nem elég kimerítő ahhoz, hogy felérjen egy kemény edzéssel, azt azonban ő sem vitatja, hogy némi fantáziával a legunalmasabb feladatokat is hasznos sporttevékenységgé lehet változtatni, ami akár még örömet is okozhat számunkra.

tavaszi_takaritas1

Foto:123rf.com

Aki tehát eddig csupán nyűgnek érezte a házimunkát, annak biztatásként álljon itt néhány adat arra nézve, hogy a különféle tevékenységek negyed órán át tartó végzésével hány kilojoule energiát tudunk elégetni. A takarítással harmincat, a vasalással harmincötöt, főzéssel negyvenet, teregetéssel ötvenet, felmosással hatvanat, ágyazással hatvankettőt, porszívózással hetvenet, ablakpucolással nyolcvanhármat, kertészkedéssel nyolcvannyolcat, az élen pedig a lépcsőn járás áll, mellyel százhuszonegy kilojoule energiát is elégethetünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.