A fittség 5 fő komponense – tudja, melyiket kell fejlesztenie?

Ma már közismert, hogy az egészség fenntartásához, sőt a gyógyuláshoz is szükséges a rendszeres mozgás. Nem mindegy azonban, hogyan, mennyit, milyen formában mozgunk. A kérdés tisztázásában segít Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája. 

A FIZIKAI FITTSÉG 5 FŐ KOMPONENSE

1. Kardiorespiratikus állóképesség

Az az a képesség, amelynek birtokában a test nagy izmai közepes vagy magas intenzitással hosszabb ideig mozognak, ezáltal fejleszti az ún. kardiorespiratikus rendszert, és így csökkenti a szív-érrendszeri rizikófaktorokat. Állóképességi- vagy kardio edzéssel fejleszthető, ami a gyakorlatban felviszi a pulzust, gyorsítja a légvételt, de a gyógyulás és a fittség fejlesztéséhez elengedhetetlen a rendszeresség (hetente legkevesebb 150 perc, elosztva 3-4 alkalomra) és fokozatosság!
Példa: gyors gyaloglás, futás, biciklizés, aerobik, vagy akár evezés, görkorcsolyázás

2. Izomerő, a vázizomzat fittsége

 

Ez egy integrált funkció, amely magában foglalja az izomzat erejét és kitartását, amely egy adott munka elvégzésére vonatkozik. Ezt a képességet az izmok fejlesztésével emelhetjük magasabb szintre, akár saját súllyal történik az izomépítés, akár súlyok mozgatásával. Segítségével csökkenthető a csontritkulás mértéke, illetve az izomtömeg fejlesztése előnyös cukorbetegeknek is. Fontos, hogy egy adott rendszer szerint sor kerüljön a fő izomcsoportok edzésére, mint a lábak, a csípő, a hát, a has, a mellkasi, a vállak és a karok.
Példa: súlyzózás, edzőgépeken történő edzés, saját testsúlyos és elasztikus szalagokkal végzett gyakorlatok.

3. Hajlékonyság

Az ízületek számára elérhető mozgástartomány elérésére vonatkozó képesség. Magyarul annyit jelent, mennyire vagyunk hajlékonyak, ami nem csak az edzések, de a mindennapi tevékenységek során is hasznos (például cipő felvétele). Ezt a komponenst bizonyos mozgásformákkal fejleszthetjük és elengedhetetlen az edzések végi szakszerű nyújtás is.
Példa: jóga, Body Art, stretching.

4. Egyensúly

Ez a képesség teszi lehetővé, hogy ellenálljunk azoknak a külső és belső erőknek, amelyek az esésekhez vezetnek. Fontos, hogy mozdulatlan helyzetben és mozgás közben is gyakoroljuk az egyensúlyozást.
Példa: egylábas gyakorlatok, csukott szemmel és szokatlan irányba végzett mozgássorok, mint a hátrafelé járás, vagy csak a zokni felvétele egy lábon.

5. Gyorsaság

A mozgás sebességének képessége idővel természetesen csökken, de fenntartható és egy bizonyos életkorig, állapotig fokozható is.
Példa: sprint, gyors indulások például labdajátékokban, csapatsportokban.

Fotó: 123rf.com

MINDIG AZ ADOTT SZEMÉLYBEN KELL GONDOLKOZNI

Szinte nincs olyan személy, akinél csak az egyik vagy a másik részképességet kellene fejleszteni, jellemzően olyan edzésformát kell összeállítani, amely egyszerre több képességet is fejleszt – hangsúlyozza Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája. – Fontos megtalálni az edzések összetevőinek arányát, egyén és betegség szerint – éppen ez az, ami a szakember feladata. Amikor valaki egy adott céllal érkezik hozzánk, tehát például inzulinérzékenységet csökkentő, vércukorszintet- vagy vérnyomást csökkentő csoportos órán szeretne részt venni, esetleg a testsúlycsökkentés a célja, fontos, hogy egyeztessük, melyek lehetnek a reális elvárások, milyen lehet számára az ideális edzés és mi az, amit érdemes kerülni. A megfelelően felépített életmód program – amelynek része a mozgásterápia -, nem csak a megelőzés, de a gyógyítás fontos eszköze is, amely akkor a leghatékonyabb, ha tudjuk, mit miért, hogyan és milyen rendszerességgel kell végezni.     

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.