A ducik érzékenysége

A diszkrimináció negatív hatással van a túlsúlyos emberek egészségére, mert érzékenyen érinti őket, ha a többi ember elfordul tőlük.

A kóros elhízás súlyos egészségügyi problémának számít.

A felmérések alapján a kövér embereket nagyon érzékenyen érinti, ha megérzik, hogy a többiek undorodva fordulnak el tőlük. A Purdue Egyetem kutatói szerint ez a rossz érzés negatív hatással lehet a túlsúlyos emberek egészségügyi állapotára.

A kóros elhízás pszichológiai eset, de a társadalom felől érkező negatív és diszkriminatív érzések tovább ronthatják a beteg egészségügyi állapotát, állítja Markus H. Schafer, doktorandusz szociológus és gerontológus hallgató, egyben a tanulmány vezetője. A felmérésekből kiderült, hogy az Egyesült Államokban a kórosan túlsúlyos emberek körülbelül egyharmada tapasztalt már diszkriminatív megnyilvánulásokat a társadalom felől a testsúlyukkal kapcsolatban.

Sok esetben az előítélet hozzájárul a stressz kialakulásához, aminek komoly egészségkárosító hatásai vannak.

A testsúly, a magasság és a nem alapján kiszámított testtömeg index értéke határozza meg, hogy ki számít túlsúlyosnak és ki számít kórósan elhízottnak. Az amerikai Betegségkezelő és Prevenciós Központ adatai alapján az Egyesült Államokban élő felnőttek 34%-a túlsúlyosnak, míg másik 34%-a pedig kórosan elhízottnak minősül.

foto:pixabay.com

Markus H. Schafer és Kenneth F. Ferraro, szociológus egy tíz éven át tartó megfigyelés során megállapította, hogy a kórosan elhízott embereknek, akik negatív diszkriminációt tapasztaltak a társadalom felől, azoknak jelentősen romlott az egészségügyi állapota. A mérsékelten elhízott emberek 11%-a, és a kórosan túlsúlyos emberek 33%-a számolt be arról, hogy a testsúlyukkal kapcsolatos diszkriminációt tapasztaltak.

Ennek a csoportnak a funkcionális képességei erősen leromlottak a tíz éves periódus alatt, azokhoz viszonyítva, akik nem tapasztaltak negatív előítéletet. A Purdue Egyetem kutatócsoportjának eredményeit a Social Psychology Quarterly márciusi számában publikálták.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.