9 tipp, hogy merjünk elmenni edzőterembe!

Ránk férne egy kis mozgás, szeretnénk fittebbek, karcsúbbak, egészségesebbek lenni, de a gondolata is szorongással tölt el, hogy bemenjünk az edzőterembe? Leküzdhetjük! Lássuk, mitől is félünk tulajdonképpen!

Egy edzett, szép test nemcsak jó kondícióval és egészséggel jár, hanem ránézésre is mutatós! Nem kevesen vannak, akik nap mint nap elképzelik, milyen jó is lenne ilyen testtel járkálni – de ha arra gondolnak, hogy mindezt egy edzőteremben érjék el, máris elmegy a kedvük az egésztől.

Az „edzőtermi szorongást” több dolog is okozhatja. Az egyik kétségtelenül az edzőtermi légkör, ami nem mindenkinek tetszik, sőt van, akit kifejezetten taszít. De lássuk sorjában, mitől is félünk az edzőteremmel kapcsolatban!

1. ”Nem vagyok formában”

Amennyiben azon aggódunk, nem vagyunk elég formásak és edzettek ahhoz, hogy betegyük lábunkat az edzőterembe, jusson eszünkbe: a jógik is voltak kezdők valaha. Mindenki kezdőként érkezett, és fokozatosan fejlesztette fel magát! Fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot személyi edzővel, aki megmondja majd nekünk, mely gyakorlatok javasoltak a kezdőknek: ezeket nyugodtan, saját tempónkban végezhetjük. Az edzés után pedig ne törjünk le azonnal, ha nem tetszettek az edző útmutatásai, még mindig kipróbálhatunk egy másikat.

2. ”Hamar abba fogom hagyni”

Az edzés hosszútávon állóképességgel lát el, és idővel egyre gyorsabban, egyre könnyebben végig tudjuk majd csinálni a gyakorlatokat. Váltogathatjuk is az edzés típusokat – egy kis jóga, egy kis kardio edzés, egy kis állóképesség-fejlesztés -, így unalmassá sem válik. Kérhetjük az edző segítségét is a helyes gyakorlatsor összeállításában – ugyanakkor fontos hallgatnunk testünk jelzéseire. Ha egy edzés során túl gyorsan ver a szívünk, homályos látást tapasztalunk, ha úgy érezzük, hogy valami kifejezetten rosszul esik, azt hagyjuk abba!

3. ”Nincs meg a szükséges felszerelésem”

Ez is egy tipikus edzőtermi szorongás, noha egy edzéshez aligha kellenek olyan dolgok, mint például a síeléshez vagy a szörfhöz! A legtöbb mozgás stúdióban csak az öltözékről kell  gondoskodunk, polifoam-ot, súlyokat, egyéb kellékeket a gyakorlatokhoz biztosít az edzőterem. Ha van honlapja a konditeremnek, ott általában írja is, mit érdemes hoznia annak, aki náluk szeretne edzeni és mi az, ami biztosított.

4. ”Nem a megfelelő holmit fogom viselni”
A sportos viselet nyilván elvárás, és csak ebben lehet megfelelően mozogni! A lényeg az, olyan ruhában legyünk, amelyben kényelmes a mozgás: ne izzadjunk bele könnyen, szellős, kellemes anyagú legyen; ne korlátozzon a mozgásban, ne szorítson vagy legyen túlságosan bő! Olyan öltözéket érdemes választani, amelyben látjuk is, hogy mit csinálunk: hogyan mozdul a lábunk, a csípőnk, stb, mert ez bizonyos esetekben igen lényeges lehet. Természetesen egy új sportos felszerelés beszerzése motiváló lehet – sőt, ha sikerül rálelnünk egy mutatós, nőies összeállításra, az nagyobb önbecsülést is ad!


5. ”Nem lesz elég időm rá”
Ez talán nem is edzőtermi szorongás, inkább egy jó kifogás. Természetesen, ha a főnökünkkel kell találkoznunk, nem napolhatjuk el a dolgot az edzés kedvéért, de a héten egy-két alkalommal mindenképp találhatunk rá egy lyukas órát, hogy fenntartsuk fittségünket! Jó módszer a lógás ellen, ha már előre befizettük a bérletet. Így benne áll a pénzünk, és szükségét érezzük, hogy ha kifizettük, csináljuk is végig az órát. Amennyiben esténként örülünk, ha végre hazaesünk – valóban ne terheljük magunkat az edzéssel, inkább keressünk rá időt reggel, munka előtt.

6. ”Attól félek, valami szégyenletes dolgot művelek”

Az edzőtermi viselkedés sokban függ attól, hogy milyen mozgást végzünk. Egy eleresztett szellentés a Pilates órán kínosnak tűnhet, de mivel az ilyen és ehhez hasonló edzéseknek ez velejárója lehet, ha mi nem tesszük meg, akkor megteszi más. Megelőzhetjük, ha az edzés előtt nem fogyasztunk babot, tejterméket, brokkolit – amelyek elősegítik a gáz képződését -, de az is megoldás, ha olyan edzőtermet találunk, ahol otthonosan érezzük magunkat és az sem baj, ha időnként ilyen véletlenek előfordulnak. Bármi megtörténhet – az sem kevésbé kínos, ha elveszítjük egy gyakorlat közben az egyensúlyunkat!

8. ”Nem leszek valami vonzó”

Az izzadás, a küzdés, a közös öltözés edzés után – kellemetlen szagok, csupa ismeretlen ember, akik jól megnézhetnek maguknak -, kétségtelenül okozhat edzőtermi szorongást. Az izzadás annak a jele, hogy jól végeztük a gyakorlatokat – legyünk rá büszkék -, de természetesen hordjunk magunknál egy jó dezodort! Legyen nálunk továbbá egy üveg ásványvíz és törölköző, így az edzés nem foghat ki rajtunk. Ami a külsőnket illeti, legyünk nyugodtak – mindenki más is aggódik a megjelenése miatt…

9. ”Utálni fogom az edzést”

Attól tartunk, már előre idegesít majd a tudat, hogy órára kell menni? Válasszunk olyan edzőtermet, ami lehetőleg közel van otthonunkhoz, komfortzónánkhoz. Fontos ugyanakkor, hogy érdekeljen minket az az edzés – ha valamit megkedvelünk, sokkal lelkesebben végezzük. Ha maga a mozgás tetszik, de az oktató nem, keressünk egy másik időpontot és másik oktatót ugyanabban az edzőteremben.

Egy már korábban is végzett mozgásformánkat szintén kiegészíthetjük az újjal. A rendszeres futást párosítsuk például nyújtásokkal vagy jógával. Fontos, hogy az óra megfeleljen kitűzött célunknak, akár fittséget, akár erősítést, akár kiegyensúlyozottságot akarunk elérni!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.