8 ok, amiért érdemes biciklire pattanni

A kerékpározás nem csupán helyváltoztatás és közösségi program, hanem egészségvédelem is. Bemutatjuk, milyen jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre a biciklizés.

1. A kerékpározás oldja a stresszt

Azok a munkavállalók, akik kétkerekűvel járnak a munkahelyükre, jobban bírják a gyűrődést és jobban teljesítenek nyomás alatt. Ráadásul a hazafelé tartó úton a fizikai aktivitás segít letenni a feszültségeket, így másnap kipihentebben érkezhetünk a munkahelyünkre.

2. Lassítja az öregedést

Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a hosszú ideig tartó kisintenzitású mozgás hozzájárul a vérkeringés javításához, így a sejtekbe több tápanyag jut, a bőr egyszerűen fiatalosabb maradhat. Emellett fokozódik a kollagéntermelés, ami csökkenti a ráncosodást.

Fotó: 123rf.com

3. Fokozza a szellemi teljesítőképességet

A kerékpározás kardiójellegű mozgás, ami javítja az agy oxigénellátását. A fokozódó véráramlással több oxigén jut az agyba, ezáltal regenerálódni képesek a receptorok, így csökken az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége.

4. Javítja az emésztést

A kerékpározásnak köszönhetően gyorsul az anyagcsere, könnyebben megszabadulunk a salakanyagoktól, csökkenthetjük a telítettségérzést, illetve védekezhetünk a bélrák ellen.

5. Megszabadít a zsírpárnáktól

A kerékpározás ideális mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. A futással ellentétben kerékpározás során az ízületek nincsenek extrém terhelésnek kitéve. Ha futunk, minden egyes lépésnél kétszeres-háromszoros terhelést kapnak az ízületeink, mint séta közben. Nagy testsúly esetén ez akár sérülésekhez is vezethet. Kerékpározás során azonban nincs ilyen veszély.

6. Segít az alvásban

A rendszeres kerékpározás segít helyreállítani a szervezet cirkadián ritmusát, ennek köszönhetően csökken a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje, ami szintén elősegíti a nyugodt alvást. Nincs más dolgunk, mint napi rendszerességgel tekerni 20-30 percet és búcsút mondhatunk az alvási problémáknak.

Fotó: 123rf.com

7. Kreatívabbá tesz

A rendszeres sportolás és mozgás hozzájárul a mentális blokkok feloldásában és a döntéshozatalban, javítja az agy vérellátását, illetve kipihentebbé tesz a jobb alvási ciklusoknak köszönhetően.

8. Örömöt okoz

A szabadban töltött idő és testmozgás segíti az endorfin termelést és ellenállóbbá tesz a stressz ellen. Ha rendszeresen kerékpározunk, nem kell depressziótól tartanunk.

Nincs szükségünk másra, csupán egy megfelelő kerékpárra. Vegyük elő és használjuk rendszeresen! Nem bánjuk meg!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.