7 mozgásfajta a fájdalom kezelésére

Ha Ön reumás ízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis rövidítve RA) szenved, tudja, hogy a mozgás jót tesz Önnek. De nehéz lehet időt, energiát és motivációt találni arra, hogy valóban mozogni kezdjen. Ez különösen igaz akkor, ha fájdalmai vannak.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy a mozgást végző RA-s betegeknek kevesebb fájdalma van, mint más RA-s betegeknek. A testmozgás javíthatja a hangulatot, javíthatja az ízületi funkciókat, és megelőzheti az izomsorvadást és -gyengeséget.

Íme hét gyakorlat kifejezetten RA-s betegek számára:

Vízi torna
A Centers for Disease Control and PreventionTrusted Source szerint az RA-ban szenvedő emberek egészségi állapota jobban javul a hidroterápiában – meleg vízben végzett testmozgásban – való részvétel után, mint más tevékenységek esetén. A hidroterápiában részt vevő RA-s embereknél kevesebb fájdalom és ízületi érzékenység jelentkezett. A torna javította a hangulatukat és az általános közérzetüket is. A vízben végzett gyakorlatok, mint az úszás és a vízi aerobik, szintén javítják az érintett ízületek használatát és csökkentik a fájdalmat.

Népszerű tévhitek az edzésről és a zsírégetésről

Tai chi
A tai chi (néha “mozgó meditációnak” is nevezik) egy hagyományos kínai harcművészet, amely a lassú és gyengéd mozdulatokat ötvözi a szellemi összpontosítással. Javítja az izomműködést és a merevséget, valamint csökkenti az RA-s betegek fájdalmát és stressz-szintjét. Egy tanulmány résztvevői arról számoltak be, hogy a tai chi gyakorlása után jobban érezték magukat. 

Fotó: 123rf.com

Kerékpározás
Ha RA-ban szenved, elengedhetetlen, hogy a szíve pumpáljon. Az RA-ban szenvedőknél ugyanis nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek és szövődmények kockázata. A kerékpározás kiváló, alacsony terhelésű gyakorlat, amely kíméli az ízületeket, mint más aerobic-gyakorlatok.

A kerékpározás segít fenntartani a szív- és érrendszeri egészséget, növeli a lábak erejét, és csökkenti a reggeli merevséget. 

gyalog, tura, seta

Fotó: 123rf.com

Gyaloglás
Egy séta a parkban talán túl egyszerűen hangzik, de ez az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb mozgásforma. Amellett, hogy felpörgeti a pulzusszámot, a séta lazíthatja az ízületeket és segíthet csökkenteni a fájdalmat. Kutatások szerint már napi 30 perc séta is javíthatja a hangulatodat.

Ha problémái vannak az egyensúlyérzékével, próbálja ki a sétabotok használatát, hogy stabilizálja magát. 

Fotó: 123rf.com

Jóga
A jóga, amely a testtartásokat légzéssel és relaxációval kombinálja, szintén segít az RA tüneteinek javításában. Tanulmányok azt mutatják, hogy a jógát gyakorló fiatalabb RA-s egyéneknél javulást tapasztaltak a fájdalom és a hangulat terén. A Johns Hopkins Egyetem tudósai hasonló eredményeket találtak: Az RA-s betegeknek kevesebb érzékeny és duzzadt ízületük volt, mint a jógagyakorlás előtt.

A jóga segíthet a betegeknek javítani a rugalmasságot és a mozgástartományt” – mondja Dr. Mario Siervo, a Leon Medical Centers orvosi személyzetének igazgatója.

A nyújtás egyéb típusai
Az egészségügyi szakemberek gyakran javasolnak nyújtást RA-s betegek számára. “A nyújtásnak ki kell terjednie a karok, a hát, a csípő, a combok elülső és hátsó része és a vádli izmaira” – mondja Dr. Philip Conwisar, kaliforniai ortopéd sebész. “Végezzen néhány nyújtást reggel, tartson nyújtási szünetet a kávészünet helyett, vagy nyújtson néhány percet az irodában.”

Dr. Naheed Ali, az “Arthritis and You” című könyv szerzője az ujjhajlítást, az enyhe csuklóhajlítást és a hüvelykujj nyújtást is ajánlja.

Foto:123rf.com

Erőnléti edzés
Az RA gyakran vezet az izmok gyengüléséhez, ami súlyosbíthatja az ízületi fájdalmakat. Az erőnléti edzés segít csökkenteni a fájdalmat és növelni az izomerősséget. Az erősebb izmok jobban megtámasztják az ízületeket, és sokkal könnyebbé teszik a napi tevékenységeket.

Próbálja ki a súlyok otthoni emelését heti két-három alkalommal. Kipróbálhatja az ellenállási szalagokat is, feltéve, hogy az ujjai és a csuklója jó állapotban vannak. 

 

Van olyan négyperces edzés, ami többet ér, mint a megszokott egyórás tréning

Alkalmazkodjon az állapotához
Bármelyik gyakorlatot is választja, a legfontosabb, hogy kitartson mellette. Egyes napokon valószínűleg több fájdalmat fog érezni, mint máskor. Ez így van rendjén. Azokon a napokon csak kisebb intenzitással mozogjon, vagy tartson egy nap szünetet.

Ha nem tud súlyt emelni, használjon helyette ellenállási szalagot az alkarja körül. Ha csak sétálni tud, akkor sétáljon egyet a szabadban. Még ha lassú tempóban is, valószínűleg sokkal jobban fogja magát érezni utána.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.