10 tipp a biztonságos bringás közlekedéshez

Pattanj biciklid nyergébe és tekerj, de biztonságosan!

1. Verd vissza a fényt!

Bringázás közben a mellény, vagy más, fényvisszaverő kiegészítő napközben is sokat javít a láthatóságodon. Éjszaka pedig ezek nélkül el se indulj, mert nélkülük szinte nullára csökken a láthatóságod!

2. Láthatatlan vagy!

Amikor egy autó mellett suhansz, tudd, hogy a visszapillantóban nem mindig látszol a holttér miatt. Inkább lassabban tekerj a kocsisorok között, így biztosan meg tudsz állni.

bicikli, család, természet, mozgás

Foto:pixabay.com

3. Az ajtó para

Az ajtótól szinte minden biciklis fél. Ha túl gyorsan mész és kinyílik előtted az ajtó, nem tudsz megállni, és beleszaladsz az ajtóba. Mérsékeld a sebességed!

4. Ne légy nyuszi, húzódj beljebb, hogy lássanak!

A kereszteződésekben az autósok jobban észrevesznek, ha a beljebb húzódsz, mintha elbújnál a jobboldalon a holttérben.

A kerékpározás nem csupán helyváltoztatás és közösségi program, hanem egészségvédelem is. Bemutatjuk, milyen jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre a biciklizés.

8 ok, amiért érdemes biciklire pattanni

5. A duda nem öl, csak hangos

Néhány autós annyira szereti a dudája hangját, hogy rendszeresen használja. Erre fel kell készülni, de nem szabad megijedni! A duda nem több mint az autósok kifejező eszköze.

6. Szemezz!

Ha elsőbbséged is van, mindig nézz bele az autós szemébe a kereszteződésnél. Ha nem sikerül szemkontaktust teremteni, akkor állj meg, mert az elsőbbség csak akkor ér valamit egy 2 tonnás járművel szemben, ha ő is tud róla!

7. Ha lassú, gyanús

Ha lassan mozog egy autó, azonnal fogj gyanút, mert valamire készül, például parkolni vagy irány változtatni szeretne. Nagy eséllyel te pont mellette leszel, ezért óvatosan közelítsd meg a lassan haladó járműveket.

8. Vonzó piros

Soha ne menj át a piroson, még ha a kísértés óriási is!

Foto:Pixabay.com

9. Vendég a járdán

Ne bringázz a járdán, ezt a KRESZ is tiltja! Ha valami oknál fogva járdán kell bringáznod, azt nagyon lassan és körültekintően tedd, és ne használd akadályversenyre a gyalogosokat. Övék a járda, te csak vendég vagy ott!

10. Együtt, nem egymás ellen

A közlekedésben mindenkivel légy kedves! Viselkedj úgy, ahogy te is szeretnéd, hogy veled viselkedjenek. Az autós, buszos, villamos, gyalogos nem ellenség, hanem barát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.