Vegyi feketelevesben élünk – és még rákot is okoz

Nemcsak konkrét rossz szokások vagy termékek okozhatnak rákot. A kutatók éveken át tanulmányoztak bizonyos vegyi anyagokat, hogy lássák, kiválthatják-e a betegséget. Most azonban egy áttörő erejű jelentés azt veti fel, mi van, ha ezek az anyagok keverednek?

Hosszú évek óta tanulmányoznak a kutatók vegyi anyagokat annak érdekében, hogy tisztán lássunk, okoznak-e rákot. Egy új jelentés azonban azt sugallja, hogy a tudósoknak annak is utána kellene nézniük, vajon a vegyi anyagok alacsony dózisban okozhatnak-e betegséget, ha keverednek egymással?

„Valójában lubickolunk egy vegyi feketelevesben…és nemigazán tudjuk, mit művel velünk – fogalmazott William Goodson orvos, a jelentés fő szerzője, a California Pacific Medical Center vezető tudós munkatársa. – Ahelyett, hogy egyes vegyi anyagok önálló tesztelésére törekszünk, meg kellene nézni, mit okoz ezek keveredése – hiszen ebben élünk nap, mint nap…”

Más szakemberek is egyetértenek a jelentéssel, melyet egy 28, különböző országokból származó tudósokból álló csoport készített.

„Kihívás előtt állunk, amelyen belül a keverékeket kell értékelnünk, nemcsak egy vegyi anyagot egyidőben” – mondta Linda Birnbaum, PhD, a Nemzeti Toxikológiai Program és a National Institute for Environmental Health Sciences vezetője. A jelentés megírásában nem volt része, de az intézete segítette a munka finanszírozását.

Goodson és Birnbaum egyaránt kifejtette véleményét arról, van-e okuk a fogyasztóknak aggódni, hiszen gyakorlatilag a mindennapokban állandóan találkoznak vegyi anyagokkal.

shutterstock_93013393

Vajon a rákos megbetegedéseknek hány százalékát köthetjük a környezetben levő vegyi anyagokhoz?

A WHO International Agency for Research on Cancer hiteles becslése szerint a rákok 7-19 százaléka kapcsolódik ezekhez. Van, aki szerint csak 5-10 százalék, de Goodson hozzátette: attól tart, hogy a betegségeknek több is, mint 19 százalékát okozzák a vegyi anyagok.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mely rákfajták köthetők szorosabban azokhoz. Vannak azonban időszakok, amikor a vegyi anyagoknak való kitettség ártalmasabb – a legújabb kutatás ebben a témában azt mutatja, hogy a biológiára nagyon is hatással van a vegyi anyagok alacsony dózisa is és a biológiai változások ártalmasak lehetnek, különösen egy magzat fejlődésének időszakában – hívta fel a figyelmet Linda Birnbaum. Véleménye szerint a kutatóknak meg kell vizsgálniuk, hogyan érinti az embereket életük bármely szakaszában akár egy kevés mennyiségű vegyi anyaggal való kapcsolatba kerülés.

De mely anyagokról van szó pontosan és hogyan lehetünk kitéve ezeknek? Vajon ember állítja elő őket, vagy természetesen jelennek meg?

„Egyes anyagok természetes módon jelentkeznek, a vízben például – mondta el Dr. Goodson. – Hiszen arzén található a talajvízben. Ám ott vannak az ember által előállított parabének és ftalátok, melyeket a különféle kozmetikai szerekben használunk, így a samponokban, élelmiszer termékekben és csomagolásokban.”

Hogyan tudhatnánk azonban meg, hogy mely vegyi anyag-kombinációk okoznak rákot? „Ez egy igen nagyméretű projekt – fogalmaz Goodson. – Nem becsülhetjük alá, mennyire bonyolult lesz. Ám az kétségtelen, hogy a kutatások eredményei indokolják ennek fontosságát.”

shutterstock_86383828

Egy brit kutató, Philippa Darbre PhD például kimutatta, hogy ha parabénekből álló vegyi anyag keverékének teszik ki a rákos sejteket – és nem egy-egy anyagnak önállóan -, akkor az serkenti a növekedésüket.

Célszerűnek tűnik tehát csökkenteni bármilyen vegyi anyagnak való kitettségünket. „Bizonyos fajtáktól talán távol tudunk maradni, de szinte lehetetlen úgy élni manapság, hogy mindentől óvjuk magunkat – szinte mindent kidobhatnánk a készletből…”

Dr. Goodson azonban már elvégzett néhány változtatást. „Én például nem iszom műanyag palackos vizet – a műanyagba levő vegyi anyagok miatt. Inkább csapvizet fogyasztok, ami legalább olyan biztonságos és jobban szabályozott Amerikában, mit az ásványvizek.”  Szállítására rozsdamentes acél vagy BPA-mentes kulacsot használ. Természetesen, ha olyan helyre megy, ahol csak ásványvíz elérhető, akkor azt is megissza – nincs választási lehetősége. Goodson legszívesebben a tejet is üvegben venné, de kevés ilyet találni a piacon.

shutterstock_22128733

Mindenkinek, különösen a terhes nőknek, gyerekeknek és időseknek óvakodniuk kell azon anyagoktól, melyekről tudjuk, hogy ártalmasak – jegyzi meg Linda Birnbaum. „Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a környezetükben milyen levegőt szívnak, miféle vizet isznak, milyen ételt esznek, milyen termékeket használnak a háztartásban. Ezek az anyagok ugyanis még alacsony dózisban is károsíthatják az egészségünket.”

Az Amerikai Kémiai Tanács egyébként még nem tekintette át a jelentést, így azonnali kommentárt sem tett.

Sok helyen javasolt azonban inkább a szabályozott és ellenőrzött csapvíz fogyasztása a palackos víz helyett, ahogyan az is, hogy alaposan nézzük meg, mit tartalmaz egy-egy kozmetikai termék, amelyet nap, mint nap használunk.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz