Védd magad a melanomától!

Ha megkérdezünk egy átlag embert, vajon mit tud arról, hogyan lehet megelőzni a melanoma és a bőrrák kialakulását, nagy valószínűséggel legyint egyet.
Hiszen ősz vége van, mindjárt itt a tél, úgysem megy a napra, így nincs veszélyben. Nos, ez a megközelítés több ponton is hibás. Dr. Horváth Bélával, a MelanomaMobil alapítójával, bőrgyógyász szakorvosával beszélgettünk a melanomáról

Kezdjük az elején. A melanoma egy rosszindulatú daganatos betegség, ami a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakul ki.

Ezek az ún. melanocita sejtek felelősek bőrünk, hajunk és szemünk, sőt még anyajegyeink színéért is. Ha ezek a sejtek meghibásodnak, megállíthatatlanul osztódni kezdenek és ebből alakul ki a melanoma.

A bőrrák a bőr saját sejtjeinek a rosszindulatú daganata, ezért gyakorlati orvosi szóhasználatban ezalatt a két leggyakoribb típusát, a basaliomát, illetve a spinaliomát értjük, attól függően, honnan ered. Kialakulásukért első sorban az UV sugárzás a felelős. Viszonylag lassan növekszik, akár évekig nem okoz nagyobb bajt. Ezzel szemben a melanoma viselkedése egészen más. A bőrben lévő, de idegi eredetű pigmenttermelő sejtekből alakul ki. Mivel rendkívül agresszív, így hamar áttéteket is tud képezni. „A melanoma alapvetően genetikai kérdés és csak másodsorban környezeti. Így védekezni ellene nem igazán lehet. Annyit tehetünk, hogy a környezeti hatások (napsugarak) ellen a lehető legjobban védjük magunkat, aminek egyébként nemcsak onkológiai, hanem szépészeti vonatkozásai is vannak” – mondja a doktor úr.

Melanoma kialakulhat már meglévő anyajegyekből is, de sok esetben minden előzmény nélkül, ép bőrön jelentkezik.

Ezért időnként ellenőrizzük anyajegyeinket, vajon észreveszünk-e változást, vagy új képletet. Mivel azonban a melanoma elsősorban egy genetikailag meghatározott betegség, ezért bárhol kialakulhat, ott is, ahol soha nem ért minket napsugárzás. „Melanoma típusú bőrdaganat akárhol, még a végbélben és a szemben is kialakulhat. Statisztikák alapján férfiaknál leginkább a háton, míg nőknél az alsó végtagokon jelenik meg a leggyakrabban. Fejbőrön mind a melanoma, mind a nem melanoma típusú bőrrák előfordulhat és könnyen rejtve maradhat a haj alatt” – figyelmeztet Dr. Horváth Béla.

Minek szűrni?

Mert az életünk múlhat rajta. A melanoma az egyetlen olyan rákos daganat, mely annak ellenére, hogy késői felfedezése esetén végzetes lehet, mivel a bőrön nő, szűrése mégis viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Erre viszont szabad szemmel kicsi az esély. Mivel kezdetben lassan nő, ezért a betegség kialakulásának az elején egy kisebb műtéttel a beteg élete megmenthető. Ahhoz azonban, hogy észrevegyük ezt a minimális növekedést, szükség van a rendszeres, részletes bőrtérképes vizsgálatra. Ha csak akkor keressük fel a szakorvost, amikor egy gyanús folt már kiemelkedik a bőrből, viszket, váladékozik, esetleg vérzik, lehet, hogy már túl késő lesz.Bizonyos tényezők növelik a melanoma kialakulásának kockázatát, ha az alábbiak bármelyike fennáll, vegyük komolyan az odafigyelést:

  • szőke, vagy vörös haj;
  • világos kék, vagy zöld szem;
  • világos bőr, mely nehezen barnul, illetve könnyen leég;
  • sok anyajegy;
  • nap, vagy szolárium által elszenvedett leégés;
  • családban melanoma előfordulása;
  • a múltban már kialakult melanoma.

Évente egy vizsgálat. Ennyit megér az életünk?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.