Vastagbélrákom van: meddig fogok élni?

E kérdésre a vastagbélrák diagnózisa idején lehetetlen válaszolni. A vastagbélrák életkilátásait alapvetően az határozza meg, milyen stádiumban fedezték fel a daganatot, azt sikerült-e műtétileg teljesen eltávolítani, keletkeztek-e áttétek, s azok műthetők, illetve onkológiai kezelésekkel műthetővé tehetők-e?

A kilátások akkor a legjobbak, ha sikerült elérni a szervezet teljes daganatmentességét. A stádiumbesorolás alapján ugyan hozzáférhetők statisztikai adatok – ezeket mi is ismertetjük – viszont tudni kell: a múltbeli tapasztalatokon nyugvó adatokból nem lehet egy konkrét beteg jövőjére következtetni.

Ami tény: egyre több egykoron vastagbélrákkal kezelt sorstárs él közöttünk. Közöttük nem kevesen olyanok is, akiknek – sokszor embert próbáló kezeléseket követően – öt, tíz, tizenöt évvel ezelőtt sikerült maguk mögött tudniuk a kolorektális daganatot.

rakgyogyitas

Ha előrehaladottabb, többszörös áttéttel bíró vastagbéldaganatról van szó, az életkilátásokat meghatározzák a daganat szövettani jellemzői, terjedésének sajátosságai, biológiai jegyei. Ezeken múlik ugyanis, hogy mely onkológiai kezelés lehet a legnagyobb valószínűséggel a leghatékonyabb.  A kilátások azon is múlnak, hogy az alkalmazott onkológiai kezelésekre miként reagál a daganat, milyen erős mellékhatások jelentkeznek, s azokat mennyire tolerálja a beteg, esetleg milyen kísérőbetegségek nehezítik vagy akadályozzák meg a kezeléseket. A szigorúan vett biológiai tényezőkön túl pedig – ugyan nehezebben számszerűsíthető módon, de kétségtelenül – kihatása van az életkilátásokra a beteg hozzáállásának, küzdő erejének, életkedvének, amelyek pozitív esetben javítják, rossz esetben – például kezeletlen depresszió állandósulása esetén – rontják a kilátásokat.

Forrás: http://rakgyogyitas.hu/200-valasz-a-vastagbelrakrol-es-vegbelrakrol/

Forrás: Rákgyógyítás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.