Vastagbélrák gátló az elhízás ellen

A hormonreceptor guanil-cikláz C (GCC) nevű enzimről ismert, hogy gátolja vastagbélrák kialakulását, azonban a Thomas Jefferson Egyetem munkatársai szerint az elhízás ellen is hat.

A Journal of Clinical Investigation legrissebb számában megjelent tanulmány megállapítja, hogy a GCC gátlása fokozza a kísérleti egerek étvágyát, és serkenti az elhízás kialakulását. Ugyanakkor a működő GCC elősegítette, hogy az állat felismerje, mikor kell abbahagynia az étkezést.

A jelenség alapja egy eddig nem ismert jelpálya a bélrendszer és az egyik fontos agyi szabályozó struktúra, a hipotalamusz között. Dr. Waldman és munkacsoportjának eredményei akár újfajta terápiás szerek bevezetését vetíthetik előre, melynek segítségével kezelhetővé válhat a fejlett világ mintegy egyharmadát érintő metabolikus szindróma és az elhízás kezelése.

Korábban ismert volt, hogy a bélrendszerben a GCC daganatgátló (tumorszupresszor) szerepet tölt be, és sikeresen használható a nyirokcsomó-áttétek azonosításában. Mindazonáltal az enzim bélrendszeren kívüli szerepét nem tisztázták, ily módon újdonságnak bizonyult az étvágy szabályozásában betöltött szerep.

nmzb74r21

A szóban forgó vizsgálat GCC-hiányos egerekben lévő daganatképzésre irányult, azonban a kutatók meglepődve tapasztalták, hogy ezek az egyedek felnőtt korukra társaiknál kövérebbek lesznek.

Az állatoknál tüzetesen kielemezték a testtömeg-változásokat, a táplálkozásra adott központi idegrendszeri választ, mérték a májban és a szérumban a zsírok szintjét, a hormonreceptorok kifejeződését, és a mozgási aktivitást. Megállapították, hogy az élelem bevitele a bélben egy hormon felszabadulását serkenti, mely a véráramba kerülve üzenetet visz az agynak.

Ezzel szemben a GCC-hiányos egereknél nem jut el a hipotalamuszba a gyomor teltségét jelző inger, emiatt tovább esznek, és elhízottak lesznek. Az állapot a metabolikus szindróma és a zsírmáj kialakulását segíti elő. Vagyis a GCC hatása sokkal inkább az étvágy szabályozására, mintsem az anyagcsere változásaira vezethető vissza.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.