Vastagbélrák és megelőzés: így csökkenti a kockázatot a gyümölcs és a zöldség

Véletlenül derült ki a flavonoidok hatékonysága

Egy, az aszpirinnel mint lehetséges megelőzési módszerrel foglalkozó tanulmány véletlenszerűen rájött a mechanizmusra, mely megmagyarázhatja, hogyan csökkenti a gyümölcs és a zöldség a vastagbélrák kialakulásának kockázatát – s ez hatékony megelőzést eredményezhet.

Világszerte több mint 1 millió ember kapja meg a vastagbélrák lesújtó diagnózisát évente. A betegség Amerikában a harmadik leggyakoribb haláloknak számít.

A vastagbélrák rizikófaktorai közé tartoznak bizonyos étrendi tényezők, például a túl sok vöröshús fogyasztása – így a marháé, bárányé vagy a sertésé -, valamint a feldolgozott húsoké, mint például hot dog. Kockázati tényezőnek számít a túlsúly és az elhízás is.

Kutatók most azonosítottak egy flavonoid metabolitban rejlő lehetőséget e pusztító daganat megelőzésében. Az összetevő jelen van gyümölcsökben és zöldségekben, így például áfonyában, szederben, a vörös szőlőben, almában, vöröshagymában, brokkoliban, gránátalmában, eperben, sárgabarackban, vörös káposztában és a lila padlizsán héjában, valamint csokoládéban és teában.

Az aszpirintól a gyümölcsig

Jayarama Gunaje és kutatócsapata a Brookings-i Dél-Dakotai Állami Egyetemen eredetileg az aszpirin hatását vizsgálták a rákmegelőzés céljából. Kutatásuk során azonban új részletekre derült fény a flavonoidokkal kapcsolatban: miként vehetnek részt a vastagbélrák megelőzésében. A közelmúltban jelentették meg felfedezésüket a Cancers szaklapban.

Noha korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a flavonoidok, e gyümölcsökben és zöldségekben előforduló, természetes vegyületek gátolják a rákot, azt senki sem tudta, hogy pontosan miért hatékonyak.

„Laboratóriumunk az aszpirin (acetil-szalicilsav) rákmegelőzési mechanizmusát vizsgálta, erről a gyógyszerről ugyanis ismert, hogy az elmúlt egy évtizedben csökkentette a vastagbélrákos esetek előfordulását” – magyarázta Gunaje a Medical News Today-nak. A jelenség vizsgálatakor kísérleteket végeztek az aszpirin metabolitok és a szalicilsav egyéb származékainak szerepéről a rákos sejtnövekedés meggátlásában. A folyamat során a kutatócsoport felfedezte, hogy a 2,4,6-trihidroxi-benzoesav (2,4,6-THBA) – egy vegyület, mely akkor termelődik, amikor a bélbaktériumok lebontják a flavonoidokat – gátolja a sejtosztódásban részt vevő enzimeket.

Gunaje megjegyezte, hogy érdekes módon ez a vegyület kis mennyiségben jelen van a vörösborban is, valószínűleg azért, mert a flavonoid vegyületek lebontják a szőlőben az erjedési folyamat során.

Ezen eredmények ösztönözték a kutatókat, hogy azt feltételezzék: a 2,4,6-THBA hozzájárulhat a flavonoidok rákmegelőző tulajdonságainak kialakulásához. Későbbi kísérletek bebizonyították, hogy a 2,4,6-THBA gátolja a rákos sejtek növekedését funkcionális, ún. transzporter fehérjét expresszáló sejtekben (SLC5A8) a plazmamembránban.

Az aszpirinnel kapcsolatos kezdeti vizsgálatok tehát végül a flavonoid vegyületek vizsgálatához vezettek – összegezte a kutató.

Fotó: 123rf.com

Gunaje hozzátette: számos gyógyszer létezik, amellyel kezelik a rákos betegséget, ám szinte egy sem, amely a megelőzést segítené elő. Mivel a rák nem távozik, inkább a megelőzésre kellene koncentrálni. „Már csak ezért is izgatottak vagyunk a 2,4,6-THBA, mint rákos sejtnövekedés-gátló felfedezése kapcsán” – mondta a szakember.

Miután a kutatók dokumentálták, hogy a 2,4,6-THBA – az aszpirin szalicilsav-származéka – gátolhatja a rákos sejtek növekedését, elkezdték keresni e rák-megelőzésre alkalmas vegyület természetes forrásait – s ez a flavonoidokhoz vezette őket. Elméletük szerint a flavonoidok, s nem az alapvegyületek lebomlásáról van szó.

Az eredményeket ugyanakkor még nem erősítették meg állati kísérletek során. A kutatók fenntartják, hogy elengedhetetlen a 2,4,6-THBA, mint rákos sejt-gátló hatékonyságának bizonyítása. Abban bíznak, hogy a nem olyan távoli jövőben megelőzésre alkalmas gyógyszer lehet ebből az összetevőből, ehhez azonban több tanulmányra van még szükség.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.