Van megoldás a kemoterápia okozta hajhullás ellen

Hazánkban évente 74 0001 új rákos beteget diagnosztizálnak valamilyen daganattípussal, akiknek rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük.

A mindennapi életüket leginkább a kemoterápia negatív mellékhatásai befolyásolják, mint például a hasmenés, hányinger, illetve a hajhullás. Magyarországon közel egy éve elérhető a kemoterápiás betegek számára a fejhűtő gép, amely az eddigi tapasztalatok alapján valóban csökkenti a hajhullást, hozzájárulva ezzel a betegek életminőségének javulásához.

Igaz, hogy a kemoterápia elpusztítja a rákos sejteket, a kezelés során azonban az egészséges sejteket is károsítja, amelynek következtében a betegek számos kellemetlen mellékhatással szembesülhetnek. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a hányinger, a hányás, szájszárazság, az ízérzés zavara, étvágytalanság, hasmenés, gyengeség és a hajhullás.

Az onkológiai megbetegedés és a kemoterápia nem csak a betegek testére, hanem a lelkére is hatással van. A kezelés során a betegeknek nem csak a rosszullétekkel kell megküzdeniük, hanem sokszor a hajuk elvesztése miatt a környezetüktől kapott reakciókkal is. Elég küzdelem számukra a betegség legyőzése, és már az egyik mellékhatás esetleges kizárása hatalmas reményt és erőt adhat a számukra. Az AVON-nak köszönhetően tavaly helyeztük üzembe a fejhűtő készülékünket, aminek a segítségével csökkenthető a kemoterápia alatti hajhullás. Az elmúlt egy év alatt 38 betegünkön alkalmaztuk a készüléket. Az eredmények biztatóak, 20 betegnek ugyanis egyáltalán nem kellett parókát viselnie. Sőt, volt olyan betegünk, aki majdnem kopaszon érkezett a kezelésre, és a fejhűtő terápiának köszönhetően ismét növekedésnek indult a haja” – nyilatkozta Puskás Gabriella, az Uzsoki utcai Oktató Kórház, Fővárosi Onkoradiológiai Központ részlegvezető ápolója, a Mellünk Egészségéért Védőnői továbbképzésen.

A fejhűtő készülék segítségével, a betegek fejbőrének hőmérsékletét a kemoterápia alatt 4 fokra csökkentik, ezzel mérsékelve a véráramlást a hajhagymákhoz, amely által elkerülhető vagy csökkenthető a hajhullás mértéke.

Amikor kiderült, hogy kemoterápiára lesz szükségem, akkor először a kezelőorvosomtól, aztán meg Puskás Gabriellától hallottam erről a lehetőségről. 13 évvel ezelőtt már átestem egy kemoterápián, amelynek során teljesen kihullott a hajam. Úgy voltam vele, hogy ha már egy minimális esélye is van annak, hogy ez ne ismétlődjön meg, akkor ki kell próbálnom. A fejhűtő terápia őszintén szólva nem egy kellemes dolog, mert a fejbőr hűtése már a kemo megkezdése előtt 30 perccel elkezdődik, és sokszor még a fejem is belefájdult a hidegbe. Ennek ellenére azt mondom, hogy megérte a plusz kellemetlenséget, mert a hajam csak megritkult és paróka viselésére sem volt szükségem” – tette hozzá saját tapasztalatait az egyik beteg.

kemoterapia

Jelenleg 4-5 betegen alkalmazzák a fejhűtő kezelést, amit egyelőre hazánkban csak az Uzsoki Utcai Kórház Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórház, Fővárosi Onkoradiológiai Központjában érhető el. Az itt kezelt betegek kezelőorvosuk ajánlására vehetik igénybe ezt az egyedülálló terápiát. Bízunk benne, hogy hamarosan az ország több területén is elérhető lesz a készülék, ezzel is hozzájárulva a daganatos betegek életminőségének javításához.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.