Új technikát alkotott rákos sejtek ellen egy indián kutató

Az új antitestek százszor hatékonyabbak az eddigieknél

Egy újonnan kialakított eljárásnak köszönhetően hatékony előrelépés született a daganatos megbetegedések kezelése terén – egy elismert indián kutató által létrehozott antitestek igen hatásosnak bizonyulnak.

Újabb, hatásosnak tűnő módszer született a daganatkezelésben.

Az újonnan kialakított antitestek 100-szor hatékonyabbak a rákos sejtek elpusztítása terén, mint a korábban klinikai kísérletek során már tesztelt elődeik.

A Virginiai Egyetem Egészségügyi Iskolásának kutatócsoportja az indián származású dr. Jogender Tushir Singh professzor vezetésével olyan, kettős antitesteket fejlesztett ki, melyek képesek megölni a petefészekrák sejteket, s valószínűleg egyéb daganatos betegségek esetében is hatékonyak.

A professzor szerint az immunterápiákkal, melyeket a petefészekrákra alkalmaznak, van egy nagy probléma: a rákos sejteket elpusztítani létrehozott immunsejtek nem tudnak behatolni a szilárd tumorpárnába, mely a daganatot körülveszi.

Emiatt fejlesztett ki a kutatócsoport olyan antitestet, mely „kétirányú nyíl”. Elmondásuk szerint míg az egyik a rákos sejt halálos receptorát célozza meg, elpusztítva azt a folyamat során, a másik a FOLR1 nevű receptorra irányul, mely a betegség rossz prognózisáért felelős.

Dr. Jogender elmondta: sok erőfeszítést tettek már a kutatók a rák immunterápiái terén, ám a szilárd tumorok esetében a sikerük korlátolt. S mint kiderült, a gondok egyike az volt, milyen a tumor mikrokörnyezete.

Ez a mikrokörnyezet nagymértékben hipoxiás, anergiás, ráadásul a petefészekrák esetében szokatlanul nagy receptorok formálnak védő határt a tumor sejtjei körül, ezért ha az immunsejtek elérik is őket, számos akadállyal szembesülnek az elpusztításuk során.

A kutatócsoport szerint az újonnan létrehozott antitestek 100-szor hatékonyabbak a rákos sejtek megölésében, mint amelyeket korábban már klinikai kísérletek keretében teszteltek. Megközelítésük az ún. toxicitási problémákat is kerüli, melyek az ezt megelőző antitest-terápiákat jellemezték.

A máj toxicitás például egyike volt az ezekkel összefüggő, legnagyobb gondoknak. Az antitesteket túl gyorsan vonják ki a vérből és olyan helyeken gyűlnek fel, ahol nem szükséges. Ám ha a tumorban megfelelő helyre jutnak az antitestek, távolmaradnak a májtól is – emelte ki dr. Jogender.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php