Új reményt adhat a rák ellen küzdőknek az immunoterápia!

Annak, aki kétszer már túlélte, a leukémia harmadszori jelentkezése nem kecsegtet sok jóval. Így érezte a húszéves amerikai fiú is, aki azonban a jelek szerint mégis kapott még egy esélyt az élettől…

A húszéves Milton Wright élete már éppen kezdett sínre kerülni. Fiatal kora ellenére eddig már többször volt kénytelen megszakítani tanulmányait, ám most futballkarrierje és terve, hogy csatlakozzon a tengerészgyalogosokhoz, megvalósulni látszott. Közben modellként is sikeres lett, neves cégek hirdetéseiben szerepelt. Csaknem teljesen elfelejtette, hogy valaha rákos volt…

Aztán 2013-ban egyszercsak elesett a járdán és eltörte a bordáit. Maga sétált be a Seattle-i gyermekkórházba. Ismerős hely volt már a számára – 8 éves korától rendszeresen töltötte napjait itt, miután leukémiával diagnosztizálták. Számos évet töltött kezelésekkel akut limfoblasztos leukémiája (ALL) miatt – a második rohamot 15 évesen kapta.  Ebben a betegségben a szervezet túlságosan sok éretlen fehérvérsejtet, azaz limfocitát termel.

Miután megvizsgálták Milton bordáit és vért vettek tőle, a sürgősségi osztály nővére átküldte a hematológiára és onkológiára. A fiatal fiú rögtön tudta, hogy az orvosok attól tartanak: betegsége ismét kiújult.

Leukémia – harmadszor…

Milton jól tudta – hiszen éveket töltött kórházban a kezelések miatt -, hogy azok a gyermekek közül, akiknél harmadszor jelentkezett a kór, egyik sem élte túl. Ilyenkor jósolnak csupán 6 hónapot nekik. A fiatal, ambíciózus fiúban hirtelen tudatosult: valószínűleg meg fog halni…

Milton Wright orvosa, Dr. Rebecca Gardner megerősítette, hogy a leukémia visszatért. Ám nem mondta neki, hogy fél éve van hátra. Közölte vele: ő lesz a második páciens, aki részt vesz klinikai kísérletében. Az első betegnél, akin kipróbálta, csupán 9 nappal a kezelés megkezdése után a leukémiának nem maradtak jelei!

Az CAR T-sejt terápiás kezelés úgymond „újratervezi” a páciens saját immunrendszerét, hogy az felismerje és megtámadja a rákos sejteket. 2014 júliusában az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) áttörés terápiának nevezte a CAR T-sejt kezelést.

rákkutatás

Ez a terápia az immunoterápia egy típusa, a kísérleti, újonnan jóváhagyott kezelések egy új hulláma, mely serkenti az immunrendszert a rák elleni küzdelemre, ahogyan teszi ezt más betegségek esetében is.

Főként az immunoterápiáról volt szó az amerikai klinikai onkológusok éves találkozóján is. Számos orvos és tudós fáradozik azon, hogy ez lehessen az igazi út a gyógyuláshoz. Ebben az évben az FDA két másik immunoterápiás gyógyszer alkalmazását hagyta jóvá a melanoma és a krónikus limfoid leukémia (CLL) elleni küzdelemben, beleértve a pembrolizumab-ot (Keytruda-ként forgalmazzák), melyet a melanómával kapcsolatosan múlt hónapban engedélyeztek.

„Újratöltjük az immunrendszert – fogalmazott Dr. Lynn Schuchter, immunoterápia-kutató, a Pennsylvaniai egyetem hematológia-onkológia osztályának vezetője. – „Ez egy teljesen új dimenziót nyit a rákos sejtek megtámadását illetően.”

Feltuningolt T-sejtek

Mivel a rákos sejtek jellegzetességeikben osztoznak az egészségesekkel, az immunrendszer nem ismeri fel, hogy azok abnormálisak.

Dr. Gardner klinikai kísérlete során a kutatók genetikailag módosították a páciens saját T-sejtjeit – azokat a fehér vérsejteket, melyek a testen keresztül haladnak, fertőzéseket és egyebeket keresve -, annak érdekében, hogy felismerjék és megtámadják a leukémiát.

A láz annak a jele, hogy a T-sejtek működnek – ám ha az orvosok nem tudják kezelni a lázat, lehetséges, hogy el kell pusztítani a T-sejteket más gyógyszerrel és be kell fejezni a rák kezelését.

Miután a kutatók „újtervezték” Milton Wright sejtjeit a laborban, visszakapta a sejtjeit, majd pedig mindenki azt várta, hogy belázasodjon. Két héttel később a láz miatt intenzív osztályra került. Az orvosok már azt fontolgatták, hogy elpusztítják a sejteket. A húszéves fiú azonban azt kérte: ha lehet, adjanak neki még egy-két napot.

Két nappal később Milton láza lecsökkent. Amikor már elég jól volt ahhoz, hogy gerinccsapolást végezzenek rajta a leukémia teszt érdekében, kiderült: a rák eltűnt!

shutterstock_5215165

Tényleg működik

Milton Wright, aki azóta 21 éves lett, átesett egy csontvelő-átültetésen is, mely további biztosítékot nyújt számára a visszaesés ellen. Számára valóságos csoda a felépülése – ám számos páciensnél, akik ugyanezzel a leukémiával küzdenek, javulást hozott a hasonló kezelés.

„Nemcsak egy maroknyi emberről van szó. Egyre nő azoknak a száma, akiknek állapota javult, számos orvosi központban – mondta el Dr. Renier Brentjens, PhD, onkológus a Memorial Sloan Kettering Cancer Center rákközpont munkatársa, aki 20 évet töltött azzal, hogy a rákellenes küzdelemben megoldásokat találjon az immunsejtek manipulálására. – Úgy látszik, a módszer tényleg működik ennél a betegségnél!”

2009 óta a Sloan Kettering, a Pennsylvaniai egyetem és a National Cancer Institute nagyjából 100 olyan páciensen próbálta ki a kezelést, akik akut limfoblasztos leukémiában szenvedtek. Több mint 70-en teljesen felépültek. Az eredmények következtében hagyta jóvá a terápiát az FDA.

A kutatók tovább folytatják a módosított T-sejtek tesztelését pácienseken, akik más típusú leukémiában, limfómában, myelomában szenvednek – melyek mindegyike vérrák. A kérdés az, vajon kiterjeszthetik-e a technológiát a gyakoribb daganatokra is, így a vastagbél-, a petefészek- vagy a mellrákra? A korai kutatások azt sugallják, hogy a válasz akár igen is lehet.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.