Új ajánlások rákszűrésekre!

Az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportja korábbi tanulmányok elemzése alapján új ajánlásokat terjesztett elő a rákszűrések módjára és gyakoriságára, melyeket az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban tettek közzé.

Dr. Evelyn Whitlock, az oregoni Kaiser Permanente munkatársa, csapatával négy klinikai próba eredményeit tekintette át, és megállapították, hogy a Pap-teszt igen jó arányban szűrte ki a rákmegelőző állapotot, miközben hamis pozitív eredményt viszonylag ritkán adott, a HPV-teszt pedig érzékenyebbnek bizonyult, ugyanakkor gyakrabban adott hamis pozitív eredményt, ami felesleges, és olykor fájdalmas beavatkozásokhoz vezethet.

qfc8k5qe8

A Pap-teszt igen nagy sikereket könyvelhet el, hiszen az 1970-es évek óta az Egyesült Államokban 70 százalékkal csökkent a méhnyakrákos megbetegedések száma, amit főként a szűrés eredményének tartanak.

Ugyanez a lap egy másik nőket érintő rákra, a mellrákra is kitér, amellyel kapcsolatban a szakemberek a kétévente esedékes mammográfiai szűrést javasolják az eddigi, évente történő helyett. Az éves szűrés ugyanis gyakran téves riasztást eredményez, a kétévente történő ellenőrzés pedig nem növeli nagymértékben egy késői stádiumban levő rák megjelenését. Rebecca Hubard, a Group Egészségkutató Intézet munkatársa szerint azonban a legtöbb nő számára egyáltalán nem okoz katasztrófát egy esetleges téves riasztás, mivel cserébe megkapják azt a biztonságot, hogy időben kimutatják az esetleges rákos elváltozásokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.