Tanuljuk meg a bőrrák azonosítását, mielőtt túl késő!

A bőr rákos megbetegedése minden bőrtípust érint – a sötétebb árnyalatút is, tehát valójában senki sincs védve vele szemben. Miként történik a bőrrák azonosítása, mielőtt még nagy baj lenne belőle?

A bőrrák minden bőrtípusú embernél kialakulhat, beleértve azokat, akiké sötétebb – az ő esetükben általában napnak kevésbé kitett helyeken jelentkezik, így a tenyéren vagy a talpon.

A bőrrák azonosítása bonyolultnak tűnhet, de sokat segíthet benne a Mayo klinika meghatározása. Eszerint a bőrrák elsősorban a napsugarak számára könnyen elérhető helyeken alakul ki, vagyis a fejbőrön, arcon, szájon, füleken, nyakon, mellkason, karokon és kezeken, nőknél a lábon is. De olyan testrészeken is megjelenhet, melyeket nem ér igazán a nap, tehát a tenyereken, a körmök táján vagy a nemi szerveknél.

A melanoma jelei és tünetei

A bőrrák azonosítása nem nehéz, amennyiben megtanuljuk elkülöníteni egymástól a normális és a szokatlan megjelenésű bőrfoltokat, anyajegyeket. A melanoma bárhol kifejlődhet a testen, a teljesen sima bőrfelületen és az anyajegyekkel borított részeken is. Leggyakrabban az arcon jelentkezik, férfiaknál a törzsön. A hölgyeknél a bőrrák ezen fajtája a lábon gyakori. Ám mindkét nemnél kialakulhat olyan részen is, amely nem volt különösebben kitéve a napsugaraknak.

A sötétebb bőrű embereknél is működik a bőrrák azonosítása, ebben segíthet, hogy jellemzően a tenyerük, talpuk, körmök vagy lábkörmök területe lehet érintett.

A melanoma jelei:

-Nagyobb, barnás folt, sötétebb pöttyökkel.

-Anyajegy, amely színre, méretre, érzésre változik, vagy vérzik.

-Kisméretű elváltozás, szabálytalan határokkal és részletekkel, amelyben piros, fehér, kék vagy kékesfekete szín is keveredik.

anyajegy

-Sötét elváltozások a tenyéren, talpon, ujjakon vagy lábujjakon, vagy a száj, orr, vagina és végbélnyílás nyálkahártyáján.

A normális anyajegyek

A bőrrák azonosítása során elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az anyajegyek szabályos megjelenésével is. Ha egészséges, akkor egyenletes a színe, árnyalata, egy sötét folt, kiemelkedés a bőrön, amely lehet sima vagy domború, kerek vagy ovális. Az anyajegyek általában kisebbek, mint 6 milliméter. Átmérőjük nagyjából akkora lehet, mint egy a radír a ceruza végén. Egyes anyajegyek már születéskor megvannak, a legtöbbjük viszont gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg. Az újakat, melyek később alakulnak ki, mindig érdemes megnézetni orvossal.

Ha egyszer kialakult, megtartja formáját, színét számos éven át. Olyan is akad, amelyik elhalványul.

A legtöbb embernek vannak anyajegyei, s majdnem mindegyik ártalmatlan. Ám a bőrrák azonosításához nagyon fontos, hogy tudjuk, mi jelent veszélyt – észrevegyük, ha valami nem olyan, mint máskor. Az anyajegy formája, színe, mérete árulkodó lehet, érdemes áttekintenünk időről-időre őket, illetve megvizsgáltatni a bőrgyógyásszal, hogy biztonságban érezzük magunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php