Tabletta a mellrák ellen?

Nők ezrei számára írhatnak fel a jövőben naponta szedhető pirulát az orvosok, mellyel csökkenteni lehet a mellrák kialakulásának kockázatát: a tablettát áttörésként említik.

Képes csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát egy új gyógyszer, melyet megalkotói áttörésként említenek. A mellrák megelőzésére szolgáló tablettát azoknak a nőknek írhatják fel elsősorban, akiknek családjában, felmenői között már előfordult a betegség. A hölgyek a mellrák megelőzés érdekében tamoxifent és raloxifent szedhetnek majd – mindezt Nagy-Britanniában az illetékes hatóságok előírása szerint.

Az Egyesült Királyságban évente 50 ezer nőnél és 400 férfinál diagnosztizálnak mellrákot, ez a legelterjedtebb rák az országban. Ötből egy esetben a beteg családjában volt már mellrákos személy. Mindeddig azoknak a nőknek, akiknél a kockázat magasabb volt, évente történő ellenőrzést javasoltak, hogy korán felfedezhető legyen a mell daganat, valamint lehetőség volt emlőeltávolító műtét (masztektómia) elvégzésére is.

Azok a hölgyek, akiknél diagnosztizálták a betegséget, már használják az anti-ösztrogén tamoxifen gyógyszert. Tanulmányok szerint ez és másik három gyógyszer 40 százalékkal csökkenti a rák előfordulását a nagyobb kockázattal élő nőknél. Öt éves tesztelést követően a mellrák elleni gyógyszerek, vagyis a tamoxifen és raloxifen felírása lehetővé válik, mielőtt még az emlőrák kialakulna.

mellrak4

A mellrák megelőzésben áttörésként említik ezt a lehetőséget a szakemberek. Véleményük szerint a leghatékonyabb eszköz a mellrák elleni küzdelemben a megelőzés, és a felírható gyógyszerek fantasztikus előrelépésnek számítanak azok körében, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

2013 első felében átfogó tanulmány készült 83 ezer nő bevonásával, mely kimutatta, hogy a tamoxifen, raloxifen, arzoxifen és lasofoxifen öt éves szedése mind a 42 nőnél megelőzte a mellrákot, aki szedte azokat. A tamoxifent egyébként a mellrák leggyakoribb fajtájának kezelésére használják, és az esetek 80 százaléka ilyen.

Azok az emberek tekinthetők fokozottan veszélyeztetettnek, akiknek rokonai között akadt mellrákkal, petefészekrákkal vagy prosztatarákkal küzdött személy. Az érintettséget több dolog befolyásolja: függ attól, hogy az egyén hány hozzátartozójánál alakult ki betegség, valamint, hogy az hány éves korukban jelentkezett. Brit tapasztalatok szerint a 35 éves vagy ennél idősebb nők kb. 3 százaléka – összesen közel 500 ezer – lehet jogosult Angliában és Wales-ben a tamoxifen vagy raloxifen tabletták, azaz a mellrák elleni gyógyszerek szedésére.

mellrak_1

A költségek viszonylag alacsonyak lesznek, mivel ezek az orvosságok generikus gyógyszerek: olyan készítmények, melyekben a bennük levő hatóanyagok szabadalmi védettsége lejárt. Hatalmas fejlődést jelent a gyógyszerek szedésének lehetősége, és ez azon nők erőfeszítéseinek is köszönhető, akik a gyógyszervizsgálatokban részt vettek.

A mellrák megelőzésére szolgáló tabletták a legnagyobb áttörést jelentik azóta, hogy a ’90-es évek közepén kutatók felfedezték a BRCA1 és BRCA2 emlőrák-géneket. Érdemes megjegyezni, hogy a kemoterápiás megelőző gyógyszereknek mellékhatásai vannak és nem lesz meg esetükben ugyanaz a kockázatcsökkentő hatás olyan nők esetében, mint például az emlő masztektómiát választó Angelina Jolie színésznő.

Minden nőnél azon múlik a választás, hogy mekkora kockázattal szembesül és mit tart elfogadható döntésnek. A gyógyszereket a vérrögképződés megnövekedett esélyével hozzák kapcsolatba, a tamoxifen egyik mellékhatása pedig tartalmazza a méhnyálkahártya-rák fokozott kockázatát. A tamoxifen anti-ösztrogén gyógyszer, melyet más rákfajták kezelésére használnak. Számos rák ugyanis az ösztrogén hormonra támaszkodik terjedése során.

Azonban az is bebizonyosodott, hogy a tamoxifen a leghatékonyabb a mellrák ellen, még ha működésének módja nem is teljesen tisztázott. A tamoxifen blokkolja az ösztrogént, hogy ne érje el a rákos sejteket. Ez azt jelenti, hogy a rák lassabban növekszik vagy pedig teljesen megáll a terjedésben. A raloxifen hasonlóak működik: idősebb nőknél alkalmazzák a tamoxifen alternatívájaként, mivel ezek a hölgyek már túlestek a menopauzán.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.