Születési rendellenességek: kicsi az esély hererák kezelés után

Nem kell félniük a leendő apáknak?

Biztató új kutatási eredmény a hererák betegségen átesett férfiaknak: nem valószínű, hogy a kezelés növeli a születési rendellenességek esélyét, amennyiben gyermeket szeretnének.

Reményt ad a hererákkal küzdő, vagy a betegségen már átesett férfiaknak egy új kutatás, melyben a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a sugárkezeléssel vagy kemoterápiával történő hererák-kezelés nem emeli leendő gyermekük születési rendellenességeit.

„Kutatásunk azt vizsgálta, vajon a fiatal férfiak körében ez a gyakori rákfajta kezelése növeli-e a születési rendellenességek esélyét, amennyiben később utódot vállalnak. Nem találtunk megnövekedett kockázatot a rákterápiákkal összefüggésben” – mondta Yahia Al-Jebari, a svédországi Lund Egyetem vezető kutatója. A jelentést a PLOS Medicine szaklapban is közölték.

 

A hererák kezelése azért ad okot aggodalomra, mert a sugárkezelés és a kemoterápia genetikai károsodást okoz a spermiumokban – s egyesek szerint ez növelheti a születési rendellenességek kockázatát. A tanulmányhoz Al-Jebari és kollégái több mint 4200 gyermeket vizsgáltak meg, akik 2400 apától születtek 1994 és 2014 között Svédországban.

“A babák azután fogantak meg, hogy az édesapjuk hererák miatt kezelésen esett át – ezért enyhén nagyobb volt az esélye annak, hogy születési rendellenességek alakulnak ki náluk” – magyarázta a kutató. A kockázat azonban kicsinek bizonyult: minden 100-ból 4 gyermeknél állt fenn, ami azt jelenti, hogy a szülőknek nincs okuk aggodalomra.

„Csupán elenyésző mértékű megnövekedett kockázatot tapasztaltunk ezen gyermekeknél, s ez még arra sem elég, hogy a kapott kezeléssel összefüggésbe hozhassuk. A szülőknek tudniuk kell, a hererák kezelése nem ok az aggodalomra, nem kell hogy visszatartsa őket” – mondta a kutató sajtóközleményében.

Az eredményekkel kapcsolatban korlátozott az adat a lefagyasztott vagy donor spermiumokkal kapcsolatban. Emellett nem kezeltek sok pácienst sugárzással és nagy dózisú kemoterápiával – jegyezték meg a szerzők.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.