Segít az aszpirin a májrák megelőzésében?

Úgy fest, hasznos a heti rutin

Vegyünk be két aszpirint és máris csökken a májrák kockázatának esélye? Egy új tanulmány azt sugallja, hogy ez a meglehetősen mindennapi szokás valóban segíthet.

Sokat tehet az aszpirin a májrák megelőzéséért? Kutatók állítják, hogy a heti kettő vagy több (325 milligramm) pirula bevétele összefüggésbe hozható a betegség esélyének 49 százalékkal való csökkentésével.

Az aszpirin gyakori használata jelentősen csökkentette a májrák kifejlődésének rizikóját, összevetve a sűrű alkalmazást a tabletta kevés használatával vagy teljes kerülésével. Az is kiderült, hogy a kockázat fokozatosan csökkent az aszpirin dózisának és az alkalmazás időtartamának növekedésével” – mutatott rá a tanulmány szerzője, dr. Tracey Simon, a Bostoni Massachusetts Általános Kórház gasztroenterológus kutatója.

Fontos megjegyezni ugyanakkor: a tanulmány nem bizonyítja, hogy az aszpirin csökkenti a májrák rizikóját, de van összefüggés a kettő között.

A tanulmányhoz a kutatók több mint 45.800 nő és 87.500 férfi hosszútávú adatait elemezték az Egyesült Államokban. Arról számoltak be, hogy idővel az aszpirin védő hatása növekedett. A májrák kockázata 59 százalékkal volt alacsonyabb azok körében, akik 5 éven át vagy ennél több ideig gyakran használtak aszpirint. A rizikó csökkenése mérséklődött, amikor leálltak a gyógyszer alkalmazásával. Majd pedig teljesen eltűnt 8 esztendővel az aszpirin-alkalmazás beszüntetése után – mutatta ki a tanulmány.

Az acetaminofen vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazását ugyanakkor nem hozzák összefüggésbe a májrák rizikójának csökkenésével – áll a JAMA Oncology szaklapban megjelentetett anyagban. A felfedezések mindenesetre alátámasztják a korábbi tanulmányokat a kutatók szerint. Simon elmondta, hogy természetesen további kutatásokra is szükség van.

Mivel a gyakori aszpirin használat növeli a vérzés kockázatát, a következő lépés az, hogy megfigyeljük hatását olyan emberek körében, akiknél már fennáll a májrák – mivel a csoport már eleve nagyobb veszélynek van kitéve az elsődleges májrák szempontjából. A májrák viszonylag ritka, ám jelenléte nőtt Amerikában az elmúlt 40 évben. Ugyanakkor, a májdaganat miatti halálozások gyorsabban nőttek, mint a másmilyen rákkal összefüggő halálesetek” – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Dr. Andrew Chan, az egyetem vezető kutatója, a klinikai és transzlációs epidemiológiai egység rámutatott, hogy az aszpirin használata már javasolt a szívbetegség és a vastagbélrák megelőzésére az Egyesült Államokban.

Felfedezéseink egy további rákbetegséget is hozzáadnak azok listájához, amelyeknél a jelek szerint aszpirin rákmegelőző hatással bír” – fogalmazott a szakember.

S még egy okot adnak arra, hogy a páciensek konzultáljanak a gyógyszer alkalmazásáról orvosaikkal” – mondta el Chan.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.