Rákhozó bocik?

Egy kutatás alapján nagyobb az esélye a leukémiára és más vérbajokra annak a gyermekeknek, aki farmokon nőnek fel.

Egy új-zélandi kutatás alapján a farmok és állatgazdaságok közelében felnőtt gyermekek esetében jóval nagyobb a különböző vérrendszeri daganatok – leukémia, mielóma multiplex és nem-Hodgkin limfóma – későbbi kialakulásának esélye.

A kutatók igyekeztek leszögezni, hogy további kutatások szükségesek az okok pontos meghatározására, de valószínű, hogy egyes vírusok gyerekkorban módosíthatják az immunrendszer működését, ami növelheti a felnőttkori vérdaganatok kialakulásának esélyét.

teh%2525C3%2525A9n480

Az Occupational and Environmental Medicine című szaklap július 28-ai online kiadásában megjelent kutatás elkészítése során a tudósok 114 000 halotti bizonyítványt gyűjtöttek be olyan 35 és 85 év közötti új-zélandiaktól, akik 1998 és 2003 között hunytak el. Az öt év alatt több mint 3000-en haltak meg valamilyen vérrendszeri daganat miatt. A tudósok rájöttek, hogy az állatgazdaságok közelében élők körében sokkal gyakrabban fordultak elő ezek a daganatos megbetegedések, mint a városban élőknél, vagy a növénytermesztéssel foglalkozóknál.

"Összességében elmondhatjuk, hogy 22 százalékkal nagyobb az esély a vérdaganatok kialakulásra annak, akik valamilyen állatgazdaság közelében, például csirke vagy pulykafarmon nőtt fel" – nyilatkozta Andrea ‘t Mannetje, a Massey Egyetem Közegészségügyi Kutatóintézetének munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.